eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Felhőszakadás, jégeső - a legmagasabb fokú riasztásra készülnek

Délután dől el, hogy indokolt-e legmagasabb fokú, piros riasztás elrendelése a kialakuló heves záporok és zivatarok miatt. Az Alföld déli részén már hétfő éjjel végigsöpört a vihar, az ország öt régiójában érvényes jelenleg a piros figyelmeztetés. A következő napokban nem változik jelentősen az időjárás - mondta el az InfoRádiónak Nadrai Attila meteorológus.

A következő napokban átlag alatti hőmérséklet várható, és gyakran számíthatunk csapadékra, ugyanis tőlünk délnyugatra egy ciklon örvénylik, amely nedves levegőt szállít az ország fölé - mondta az InfoRádiónak Nadrai Attila.

A meteorológus szerint a következő napokban nem változik jelentősen az időjárás, így a hőmérséklet 18 és 25 fok között alakul, de vasárnap már 23 és 28 fok is lehet, a jövő héten pedig további felmelegedés várható.

Ma délután lehetnek heves záporok, zivatarok, esetleg felhőszakadás, jégeső, elsősorban a dél és a keleti országrészben. A felhőszakadás szélviharok kísérhetik, amelyeknek az erőssége elérheti az óránkénti 90-100 kilométert - tette hozzá.

Az érintett térségből egyébként már jelentették a felhőzet felszakadozását, előbújt itt-ott a Nap, ez azonban éppen, hogy a heves záporok-zivatarok kialakulásának - figyelmeztetett a szakember.

Az Alföld déli részén hétfő éjjel söpört végig a vihar, az Index beszámolói szerint két épületbe is villám csapott hétfő este a Békés megyei Gyulán: egy ház teteje és egy melléképület gyulladt ki, de egyiknél sem sérült meg senki. Hajdú-Bihar megyében, Hortobágyon szintén villám okozott tüzet, ott körbálák égtek. A tűzoltókat a viharban kidőlt fák és a vízzel elárasztott pincék miatt összesen körülbelül 50-szer riasztották éjszaka Békés megyében, Borsodban és Szabolcsban is.

Délután döntenek


Délutánra dől el, indokolt-e a piros riasztás elrendelése - mondta az MTI kérdésére Fehér Tamás meteorológus. Ez figyelemfelhívó jelzés, azt mutatja, hogy a következő 24 órában mi várható. Ilyen figyelmeztetés van érvényben a Közép- és a Nyugat-Dunántúli régió kivételével mindenütt az országban.

A riasztást egy-három órával korábban adják ki, ha többfelé alakulnak ki heves zivatarok. Erre úgy néz ki, van esély - jelezte Fehér Tamás.

Az európai időjárási vészjelző rendszer négy fokozatot különböztet meg. A zöld jelzés a különösebb felkészültséget nem igénylő helyzetet jelenti, a sárga a potenciálisan veszélyes jelenségeket. A narancssárga és a piros szín már a veszélyt jelzi.

A narancsszínű riasztás tehát a második legmagasabb fokozat. A narancs riasztás esetén kisebb területeket, a piros fokozatú riasztásnál az adott régió nagy részét érintő heves zivatartevékenység várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd estig szóló előrejelzése szerint többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Többfelé kell esőre, záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre számítani. A gyakran élénk északi, északkeleti szelet erős, zivatarban viharos széllökések kísérik. A széllökések ereje egy-egy heves zivatarban elérheti az erősen viharos, azaz a 90 km/óra fölötti értéket is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×