eur:
399.05
usd:
364.86
bux:
0
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Fővárosi nyári káosz: metróépítés miatt lezárják a budai felső rakpartot is?

Egy évvel korábban is elkészülhetne a tervezettnél a 4-es metró Szent Gellért téri állomásának építése, ha a megálló lejtaknájának a kialakítását a budai főgyűjtő építésével egy füst alatt oldanák meg. Emiatt azonban az alsó és a felső rakpartot idén nyáron egyszerre kellene lezárni.

A gyerek már nem "nyugdíjbiztosítás"

Alig száz éve még nálunk is a gyerek volt a "nyugdíjbiztosítás", ma azonban az emberek mindössze fele gondolja úgy, hogy a felnőtt fiataloknak kötelességük támogatni a szüleiket - írja a Népszabadság a Medián áprilisi felmérésére hivatkozva. A cikk szerint ugyanakkor sok százezerre tehető azok száma, akik járulékfizetéssel nem képesek megalapozni időskori megélhetésüket, miközben az aktív korúak harmada egyáltalán nem takarékoskodik előre nyugdíjas éveire. A Medián vizsgálata alapján a felnőtt gyerekek jó része segíti valamilyen módon szüleit a háztartás "működtetésében", házimunkával, bevásárlással, hivatalos ügyek intézésével. Kisebb-nagyobb pénzbeli támogatást azonban legfeljebb ötödük ad.

Nyáron lezárják a budai felső rakpartot is?

Akár egy évvel korábban is elkészülhetne a tervezettnél a 4-es metró Szent Gellért téri állomásának építése, ha a megálló lejtaknájának a kialakítását a budai főgyűjtő építésével egy füst alatt oldanák meg - írja a Népszabadság. Emiatt azonban nemcsak az alsó, hanem a felső rakpartot idén nyáron egyszerre kellene lezárni. Ez már eleve komoly fennakadásokat okoz a környék amúgy is erősen túlterhelt forgalmában, de ráadásul a két beruházás miatti forgalomterelést össze kell hangolni a nyári budapesti rendezvényekkel, valamint az augusztus 20-i ünnepségekkel.

Csökkent a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona


A Magyar Nemzet azt írja: drámai mértékben, 515 milliárd forinttal, bő három százalékkal csökkent egy negyedév alatt a magyar háztartások kimutatott nettó pénzügyi vagyona - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által közzétett előzetes pénzügyi számlák statisztikájából. A nagymértékű - kimutatott - vagyonvesztés fő oka a globális pénz- és tőkepiaci turbulencia miatt elszenvedett széleskörű árfolyamveszteség a megtakarításokon, illetve a forintgyengülés miatt a devizahiteleken kialakult árfolyamveszteség. Tavaly év végéhez képest ugyanis március végére a forint mindegy 2,5 százalékkal gyengült az euróval szemben.

Mégsem nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke 2008-ban

Szintén a Magyar Nemzet írja, hogy miközben a kormány szerint a nyugdíjak vásárlóértéke 2008-ban 1,5-2 százalékkal nő, az évek szerinti kimutatásban csak a 2006-os szintet éri el az ellátás mértéke. A cikk szerint ugyanis 2006-ban 42 százalékkal ért többet a nyugdíj vásárlóértéke, mint 2001-ben, idén pedig szintén a 42 százalékos szinten érjük el az előrejelzések szerint. A nyugdíjkorrekció is azért volt elkerülhetetlen a kormány számára az év első felében, mert a tervezettnél magasabb lett a pénzromlás mértéke. Az átlagos infláció például tavaly nyolcszázalékos volt a tervezett 7,1 helyett, amelynél azt is figyelembe kell venni, hogy a pénzromlás üteme mindig rosszabb értéket mutat a nyugdíjasok esetében, mivel az idős emberek kiadásai az alacsony nyugdíjak arányában nagyobb terhet jelentenek.

Emelkedtek az építőanyagok árai

Az építőipari alapanyaggyártó cégek 5-15 százalék közötti mértékben emelték vagy tervezik emelni áraikat idén - írja a Napi Gazdaság. Több vállalat tavaszra időzítette árai kiigazítását. Az építőipari termékek előállításával foglalkozó vállalkozások kevésbé látják borúsnak a kilátásokat, mint a kivitelezéssel foglalkozók. Előbbiek a külföldi piacok felszívó hatásában bíznak, utóbbiak viszont csak a magyar gazdasági klíma jobbra fordulásában.

A gazdasági bűncselekmények mögött gyakran a cégvezető áll

A Világgazdaság azt írja: a vállalatok sérelmére elkövetett bűncselekmények 22 százalékánál a cég saját vezető beosztású munkatársaitól indul ki a bűntett. A megdöbbentő adatot a legnagyobb német tartomány üzleti vállalkozásaival kapcsolatban állapította meg egy tanulmány, de szakértők szerint a fejlett világ legtöbb más országában is hasonló (vagy magasabb) ez a ráta. Magyarországon a cégek kétharmada vált valamilyen gazdasági bűncselekmény áldozatává 2005-2007 között. A lopás és a hűtlen kezelés a leggyakoribb visszaélés, ez a vállalatok felénél fordul t elő, míg a szellemi tulajdonnal kapcsolatos bűncselekmények a cégek több mint egynegyedét érintették.

A héten a konjunktúramutatókra figyelnek a befektetők


A portfolio.hu a héten várható gazdasági adatokról készített összeállítása szerint ezen a héten minden bizonnyal a konjunktúramutatókra figyelnek majd a befektetők, az Egyesült Államokból, az eurozónából, illetve azon belül Németországból is ékreznek friss adatok. Hazai vonatkozásban pedig a pénzügyminisztérium holnapi államháztartási sajtótájékoztatója mellett a márciusi építőipari és kiskereskedelmi statisztika érdemelhet különösebb figyelmet.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×