eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Jelentősen növelné a fizetéseket az egészségügyi miniszter

Az Egészségügyi Minisztérium csupán egyes részeit vonná vissza az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénynek - mondta a tárcavezető az InfoRádió Aréna című műsorában. Székely Tamás szólt arról is, hogy jelentősen emelni kell az ápolók fizetését.

Az új egészségügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy a pénztártörvény három fő részből áll, az első fogalmakat definiál, a másodikban szerepel más jogszabályok módosítása, a harmadik a pénztárak alapításának részletszabályait tartalmazta.

Az első és a harmadik részét vonjuk vissza, a középső szakaszt - amely öt másik törvényt érint - változatlanul meghagyjuk, mert az ebben foglaltak beépültek más jogszabályokba - jelentette ki Székely Tamás, hozzátéve: nagyon lényeges, hogy ezek hatályban maradjanak, különben szabályozási lyukak keletkeznének.

A tárcavezető szerint ezt várhatóan két héten belül elfogadja a parlament. Az őszre tervezett további módosítás az egészségügyi kapacitásokat érinti, amire azért van szükség, mert a jelenlegi keretekbe nem lehet beilleszteni például egy új járóbeteg-szolgáltatót - tette hozzá.

Béremelés

Az elmúlt napok egyik legfontosabb témájával, az ápolói szakma helyzetével összefüggésben a miniszter hangsúlyozta: ápolók, szakdolgozók nélkül az egészségügy nem tud működni, ezért a jelenleg a pályán lévőket meg kell tartani, valamint kedvet kell csinálni ahhoz, hogy elegen válasszák ezt a szakmát. Ehhez társadalmi presztízsre és pénzre is szükség van - fűzte hozzá.

Székely Tamás szólt arról is, hogy igyekeznek forrást biztosítani az érezhető béremelésre a jövő évi költségvetésben.

A tárcavezető úgy fogalmazott: azt szeretné, ha az ápolók keresetnövekedése több éven keresztül körülbelül 5 százalékponttal meghaladná a bérnövekedés sokásos ütemét. Szerinte ez 2009-re mintegy 10 százalékos béremelést jelent.

Korábban, az Ápolók Nemzetközi Napján a Semmelweis Egyetem főnővére arról beszélt: reméli, hogy az ápolás ismét anyagilag is megbecsült, igazi karriert kínáló szakmává válhat.

Csetneki Julianna korábban az InfoRádióban azt mondta: Magyarországon már a betegek életét veszélyezteti az ápolóhiány, ezért továbbra is fontosnak tartja kormánybiztos kinevezését a területre.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×