eur:
389.73
usd:
362.12
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lendvai: "Ahhoz, hogy ne így legyen, könnyű támogatókat szerezni"

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint a kisebbségi kormánynak csupán két kérdésben kell az SZDSZ-en kívüli támogatókat szereznie: az egészségügy és az adórendszer átalakításával kapcsolatban. Lendvai Ildikó az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: a többi kérdésben javarészt egyetért a két korábbi koalíciós partner. A politikus arról is beszélt: az új egészségügyi törvény célja, hogy ne a regionális pénztárakat, hanem az egészségügyi szolgáltatókat, kórházakat, szakrendelőket, háziorvosokat versenyeztesse a jobb színvonalú ellátás érdekében.

Csupán az egészségügy és az adórendszer átalakításának kérdésében van ellentét az Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége között. A kormányprogram többi pontjában egyetértenek a szabad demokratákkal, hiszen a korábbi koalíció keretében közösen készítették elő a javaslatok többségét - mondta az MSZP parlamenti frakciójának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Lendvai Ildikó hozzátette: az egészségügy és az adórendszer átalakításának ügyében van tehát szükség komoly egyeztetésre. Ha az SZDSZ ezt elutasítja, meg kell vizsgálni, hogy a többi parlamenti párt mit hajlandó támogatni.

A politikus közölte: a koalíciós pártok közötti vita az eredeti program korrekciójának igénye miatt alakult ki. Az egészségügy esetében a szocialisták kényszerből kérték a módosítást, mivel - többek között a március 9-i népszavazás eredménye következtében - megcsappant a befektetői kedv.

Az egészségügy kérdésében az ellenzéki pártok is egyetértenek abban, hogy változtatni kell a jelenlegi, még a magánbefektetőkre építő törvényen, így a kisebbségi kormány a frakcióvezető szerint képes lesz támogatókat szerezni ehhez.

Az adórendszer átalakításának kérdésében a szabad demokraták kérték a változtatást: az eredeti programban nem szerepelt sok százmilliárdos adócsökkentés, fokozatos mérséklésről volt szó - mondta Lendvai Ildikó, hozzáfűzve: ebben az ügyben a szocialisták készek az eredeti elképzelés végrehajtására.Közös elemek

A pénztártörvény szocialista verziójában megmaradnának a területi elven szerveződő, regionális pénztárak, elsősorban annak érdekében, hogy csökkenteni lehessen az egészségügy területi különbségeit. Eddig ugyanis ott jutott a legkevesebb pénz a gyógyításra, ahol a legnagyobb szükség lett volna rá - mondta az MSZP parlamenti frakciójának vezetője.

Lendvai Ildikó hozzátette: ezen csak úgy lehet segíteni, ha viszonylag autonóm, külön kasszával gazdálkodó, az adott terület sajátosságait szem előtt tartó pénztárak jönnek létre. A politikus megjegyezte: e kérdésben egyetértenek velük a szabad demokraták.

A magánbefektetők bevonásáról szóló passzusokat törölni kell majd a törvényből - jelentette ki a frakcióvezető, megjegyezve: bár a tőke amúgy is távol maradt volna a pénztáraktól, az SZDSZ azért ragaszkodott a jogszabályok megtartásához, mert fontosabbnak tartotta, hogy a kormány megtartsa karakterét.

Verseny, máshogy

Az új egészségügyi rendszer célja is a betegekért való verseny élénkítése, ám nem a pénztárak, hanem a szolgáltatók, a kórházak, rendelőintézetek, háziorvosok körében. Emiatt a finanszírozásban is előtérbe kell helyezni a teljesítményelv érvényesítését - magyarázta a szocialista politikus.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: az MSZP nem akar akadályt gördíteni az elé, hogy a magántőke bejusson az ellátórendszerbe. A háziorvosi praxisok is magánvállalkozások, és vannak kórházak, amelyekben ugyancsak ott van a magánbefektetők pénze - jegyezte meg a frakcióvezető.

A szocialista politikus hozzáfűzte: mivel a kérdés egyes részleteiben az ellenzéki pártokkal, más pontjaiban pedig az SZDSZ-szel van egyetértés, a kisebbségi kormány képes lesz támogatókat találni saját koncepciójának elfogadtatásához.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×