eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nem tárgyaltak a rektorok hallgatói költségtérítésre vonatkozó javaslatáról

Az előzetes tervekkel ellentétben nem tárgyaltak a Felsőoktatási Kerekasztal ülésén a rektorok hallgatói költségtérítésre vonatkozó javaslatáról.

Hiller István oktatási miniszter a testület ülése után elmondta: a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája javaslatára szakértői csoportokat hoznak létre, amelyek javaslatokat tesznek egyebek mellett a költségtérítéses és az államilag finanszírozott státusz közötti átjárhatóság kérdésében.

A szakértői csoportokban a minisztériumi szakemberek mellett a hallgatók, a rektorok, a felsőoktatási szakszervezetek, a doktoranduszok és a nagycsaládosok képviselője is részt vesz majd.

A miniszter előrelépésként értékelte a szerdai megbeszélést, mint mondta, a felek álláspontja közeledett egymáshoz. Hozzátette: optimistább, mint amilyen két hónappal ezelőtt volt.

Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke elmondta: javaslatukhoz, hogy vegyék le a rektorok javaslatát a napirendről, öt szervezet csatlakozott. Emlékeztetett arra, a HÖOK már 2006-ban javasolta, hogy törvényben szabályozzák a költségtérítéses és az államilag finanszírozott hallgatói státusz közötti átjárhatóságot.

A Rektori Konferencia múlt kedden, Gyöngyösön fogadta el javaslatát, amely "a költségvetésből támogatott hallgatói kör és a fizetendő költségtérítési rendszer átalakításáról" szól. Lényege, hogy 2009-től a rendszer bevezetéséig - vagyis 2010-ig - tartó átmeneti időszakban teljes átjárhatóság legyen az államilag finanszírozott és a költségtérítéses rendszer között, szemben a most érvényes 15 százalékos kvótával, s az adott év tanulmányi eredményétől függően évente lehessen meghatározni, hogy ki melyik képzési formában tanulhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×