eur:
399.89
usd:
364.89
bux:
74192.17
2024. október 9. szerda Dénes

Emberi jogi bizottság: igen Szűcs Erika miniszteri kinevezésére

Az Országgyűlés emberi jogi és kisebbségi bizottsága a szocialista képviselők 10 igen és az ellenzék 8 nem szavazata mellett támogatta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszterré történő kinevezését szerdai ülésén.

Az ülésen élénk szóváltás alakult ki, miután Balog Zoltán, a bizottság fideszes elnöke a jelölt életútjával kapcsolatban tett fel kérdéseket. Felvetette, hogy a Rákóczi Regionális Fejlesztési Bank ügyében gyanúsítottként hallgatták meg a leendő minisztert, s az olajszőkítési ügyekben érintett ETL vállalatnál felügyelő-bizottsági tag volt korábban.

Szűcs Erika nehezményezte Balog Zoltán magatartását, ami szerinte "nem volt emberséges". "Egy emberi jogi bizottsági elnöktől elvárnám, hogy tudja, mi a dolga" - fogalmazott, hozzátéve, hogy erre a felvetésekre kedden már három bizottságban válaszolt.

Elmondta, hogy amint az ETL-nél problémák merültek fel, fb-tagságáról azonnal lemondott; bűncselekményt nem állapítottak meg. Közölte: a Rákóczi-bank nem az ő tevékenysége alatt ment csődbe, vezetése alatt a bank 500 millió forintos tőkeemelést tudott végrehajtani.

Ismét felajánlotta, hogy dokumentumokkal igazolja kijelentéseit, egyben bocsánatkérésre szólította fel a fideszes képviselőt. Kijelentette: nem kívánja tovább tűrni, hogy a becsületébe gázoljanak.

Balog Zoltán erre úgy válaszolt, hogy senki nem gázolt a miniszterjelölt becsületébe. Rákérdezett néhány tényre, amelyek megjelentek az újságokban, s erre válaszolhatott a jelölt. Ugyanakkor nem érti a felháborodást - mondta, s hozzátette: érdemes a közéletben hozzászokni, hogy vannak kérdések, amelyek kellemetlenek és mégis válaszol rájuk az ember.

"Még nagyon előítéletes a közgondolkodás"


A miniszterjelölt meghallgatásán elmondta, hogy Magyarországon ma már a jogszabályok alkalmazása és az intézményrendszer is uniós színvonalú. A normák alkalmazása területén jelentős javulás tapasztalható, de a közgondolkodás még nagyon előítéletes.

Fontosnak nevezte az intézményrendszer, a jogszabályok és a közgondolkodás harmóniájának megteremtését, amiben véleménye szerint a közigazgatásnak kiemelt feladata van.

Szólt a nők és férfiak esélyegyenlőségét rögzítő stratégiáról, amelynek tervezete elkészült, s társadalmi vitára bocsátható. Május 15-ig folytatódik a nemzeti ifjúsági stratégia társadalmi vitája - mondta a jelölt, aki reményét fejezte ki, hogy e kérdésben sikerül társadalmi konszenzust teremteni. A romák integrációja kapcsán az Országgyűlés által tavaly egyhangúlag elfogadott határozatot emelte ki, amelyhez számos akcióterv kapcsolódik.

Farkas Flórián (Fidesz) azt mondta, hogy nem nyugodott meg a miniszterjelöltet hallgatva. Véleménye szerint semmi nem történt cigányügyben, s a terület támogatását a kormány 1,3 milliárd forinttal csökkentette. A miniszterjelölt azt kérte, ezt tételesen ismertesse a képviselő, mert mint mondta, nem érti pontosan mire is gondol.

A drogmegelőzéssel foglalkozó ellenzéki kérdésekre azt mondta, hogy a kábítószerügyi koordinációs bizottság kibővült a civilekkel, a költségvetésben idén 1,084 milliárd forint van, tavaly 1,125 milliárd volt - közölte.

A pszichiátriai betegek ellátásánál nagy gond, hogy az alapellátás nem megoldott - ismerte el a jelölt az ellenzéki felvetésekre. Szerinte a probléma kezelésénél nem feltétlenül intézeti formákban kellene gondolkodni. Mint mondta, az alapellátás hiányosságaira kíván koncentrálni, s eredményt elérni.

Kormánypárti képviselők a jelölt szociális érzékenységét emelték ki, biztosítva támogatásukról.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Az elmúlt években a bankoknak aktívan alkalmazkodniuk kellett a rendszeres szabályozói beavatkozásokhoz, amely egyszerre több formában érkezett: gondolhatunk itt akár adóemelésre, kiegészítő tranzakciós illetékre, nyugdíjpénztári megtakarításokra, maximális jelzálog THM-re. Hogyan fogadta mindezt a bankszektor és ebben a helyzetben hogyan tud hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez? A mostani kamatkörnyezet mennyire támogatja a hitelezés beindulását és a gazdaság növekedését, vagy nem minden a kamatokról szól? Október 17-i Budapest Economic Forum konferenciánkon előadást tart Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a bankszektor aktuális kihívásairól. Emellett érkezik a hagyományos, minden évben megrendezett bankvezéri kerekasztalbeszélgetés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×