eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Tovább nőhet az ellátatlan beteg gyerekek száma

A Magyar Nemzet írásából kiderül, hogy bezárják az ország egyik legismertebb, legnagyobb gyermekpszichiátriai szakrendelőjét, a fővárosi Faludi utcai intézetet. A lépés egy folyamat része.

Az Egészségügyi Minisztérium már bezáratta a szakmai központi ellátóhelynek számító Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet és számos más szakrendelőt. A Heim Pál Gyermekkórházban is átszervezés folyik a létszámcsökkentés miatt. A lap szerint növekedhet az ellátatlan gyerekek száma.

A Népszabadság arról ír, hogy az egykori óbudai gázgyár ingatlanján valósulhat meg az a magánegyetem, amelyet Bojár Gábor akar létrehozni. Az érdekeltségébe tartozó Graphisoft Park 2,5 milliárd forintért megveheti az ingatlant, az egyetem pedig a tervek szerint 2010 őszén a már fogadhatja a diákokat. Az informatikai felsőoktatási intézményben a tervek szerint 20-25 ezer euró lehet a tandíj, és azokat, akik nem tudják ezt megfizetni, azokat egy alapítvány támogatja majd.

Várni kell még a mobiltelefon-töltők egységesítésére, írja az index.hu. Először ugyanis magukat a készülékeket és az akkumulátorokat kellene egységesíteni, csak utána lehet bevezetni univerzális mobiltöltőt - derült ki a Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő indította mobiltöltő-egységesítési kezdeményezés hatására. Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő az év elején kezdeményezte, hogy az Európában forgalmazott mobiltelefonokhoz egységes töltőt és csatlakozót használhassunk. Az EU környezetvédelmi biztosa elismerte, hogy a mobiltelefonok és egyéb mobilkészülékek töltőinek harmonizálása valóban az elektronikus hulladék mennyiségének csökkenéséhez vezethetne.

A Napi Gazdaság cikkéből megtudható, hogy bár a szaktárca eredetileg 2007 őszére tervezte a megszűnt kórházak eszközeinek nyilvános értékesítését, az elektronikus börzén csak május végétől lehet licitálni. Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet csak a Svábhegyi Pulmonológiai és Gyermekallergológiai Intézet eszközeinek értékesítéséből 100-200 millió forintot remél.

Tovább romlott a hazai foglalkoztatási helyzet, olvasható a Világgazdaságban. Az első negyedévben nyolcszázalékos volt a munkanélküliségi ráta. A fiataloknál sokkal rosszabb a helyzet: minden ötödik fiatal munkanélküli. Az adatokat jelentősen módosítja a decemberi nyugdíjba vonulási hullám, amelyet a nyugdíjszámítás átalakítása váltott ki.

A penzcentrum.hu azokról a hírességekről közöl összeállítást, akik megfeledkeztek az adójuk befizetéséről. A napokban ítélték Wesley Snipes filmsztárt jogerősen 3 év börtönre szándékos adócsalásért, mivel 1999 és 2001 között egyáltalán nem fizetett semmilyen jövedelemadót. A listán szerepel még Luciano Pavarotti, Boris Becker és Chuck Berry is. Hogy mely magyar hírességek szerepelnek az összeállításban, megtudhatják a penzcentrum.hu-n.

A portfolio.hu megírta, kitűnően kezdődött a 2008 első negyedévi gyorsjelentési szezon a Lehman Brothers olvasatában, eddig nem igazolódtak be azok a félelmek, melyek szerint az elemzők profitvárakozásai túlzóak lennének. Ennek és több egyéb tényezőnek köszönhetően a befektetési bankház szerint a mintegy egy hónapja tartó globális részvénypiaci rali nem csak egy egyszerű felpattanás a piacon, hanem egy hosszabb emelkedés kezdete.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×