eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Öt új miniszter hétfőn leteszi az esküt - a nap hírei

Létrejött a megállapodás az alapellátó orvosok finanszírozásáról. A hat új miniszter-jelöltből öt már jövő hétfőn leteszi az esküt a parlamentben. Aláírta az Európai Unió a stabilizációs és társulási szerződést Szerbiával. A nap legfontosabb hírei április 29-én.

Megállapodás a háziorvosokkal

Aláírták az alapellátó orvosok finanszírozásáról szóló megállapodást; az új rendszer 7 milliárd forint többletforrást igényel - mondta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója. Székely Tamás közölte: az összeget a Egészségbiztosítási Alapon belüli átcsoportosításból biztosítják.

Az egészségügyi miniszteri posztra jelölt szakember hangsúlyozta: a keretet kiegészítik azzal a 3 milliárd forinttal, amelyet korábban a házi-gyermekorvosok kaptak vizitdíj- kompenzációra. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta: a megállapodással mintegy 150-160 ezer forint pluszbevételhez jutnak a praxisok. A megállapodást üdvözölte a Fidesz is.

Öt új miniszter hétfőn leteszi az esküt

A hat új miniszter-jelöltből öten jövő hétfőn leteszik az esküt a parlamentben - közölte a házbizottság ülése után az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin elmondta: várhatóan május 13-án lesz a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosításának zárószavazása, így Gyenesei István valószínűleg egy héttel ezután, május 19-én tehet miniszteri esküt.

Gyurcsány Ferenc hétfőn, az Országgyűlésben ismertette kormány-átalakítási elképzeléseit. Ezek alapján megalakul a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, létrejön a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, tárca nélküli miniszter irányítja a tudomány-politikai és kutatás-fejlesztési területet, az önkormányzatokat pedig önálló minisztérium felügyeli.

Új vezetője lesz az egészségügyi, a környezetvédelmi és vízügyi, illetve a szociális és munkaügyi tárcának is. Az eddigi bizottsági meghallgatásokon valamennyi miniszterjelölt megkapta a támogatást a képviselőktől. Közben Budai Bernadett kormányszóvivő bejelentette: négy posztra három új szakállamtitkárt nevez ki május 1-jétől a miniszterelnök.

Drágállja a kormányátalakítást a Fidesz

Elfogadhatatlannak tartja az állami vezetők számának növelését a Fidesz. Az ellenzéki párt frakcióigazgatója azt mondta: fontolgatják, hogy a kormányátalakítással összefüggésben módosító indítványt nyújtanak be, hogy megakadályozzák ezt. Répássy Róbert hangsúlyozta: a miniszterelnök joga kialakítani a kormány szerkezetét, és ilyen ügyekbe az ellenzék nem szokott beavatkozni, az viszont már költségvetési takarékossági kérdés, hogy az átalakítás mennyivel növeli az állami kiadásokat.

Liberális Kabinet: utolsó ülés

Utolsó ülését tartotta a Liberális Kormányzati Kabinet; a kormánykoalícióból április 30-val távozó SZDSZ miniszterei, valamint Magyar Bálint, a kancellária államtitkára számolt be az általuk vezetett tárcák eredményeiről. Kóka János pártelnök a teljesített feladatok között említette a kutatás-fejlesztési támogatások összehangolását és a vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentését. A politikus emellett szólt arról is, hogy nem teljesült a közteherviselés reformja és az adóreform, pedig ez volt a koalíció első és legfontosabb vállalása.BKV: Továbbra is sztrájkveszély

Nem jött létre megegyezés a BKV vezetősége és a szakszervezetek képviselői között a mai tárgyaláson sem. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az InfoRádióban elmondta: annyi előrelépés történt, hogy a munkáltató javaslatára hétfőtől külön munkacsoportban vizsgálják az érdekképviseletek által egy hete átnyújtott, a követeléseiket is tartalmazó megállapodás-csomagot.

A szakszervezetek fő követelései közé tartozik a cég gazdasági problémáinak megoldása, a járatritkítási tervezet visszavonása, és a létszámleépítések leállítása. Nemes Gábor hangsúlyozta: a sztrájkfenyegetést továbbra sem vonják vissza.

FHB: Spéder igazgatósági elnök

Spéder Zoltánt, az OTP Bank egykori vezérigazgató-helyettesét (az InfoRádió Kft-t is tulajdonló Közép-Európai Média Zrt. 10 százalékos tulajdonosát) választotta elnökévé az FHB Jelzálogbank új igazgatósága. Ezt Vági Márton, a testület korábbi elnöke közölte a közgyűlés után. Spéder Zoltán cége április 24-én a teljes alaptőke 7,31 százalékát birtokolta. A részvényesek döntése értelmében az FHB nem fizet osztalékot; a 4,1 milliárd forint mérleg szerinti nyereséget az eredménytartalékba helyezik.

EU: Társulási megállapodás Szerbiával

Aláírta az Európai Unió a stabilizációs és társulási megállapodást Szerbiával. A ceremónián részt vett Boris Tadic szerb elnök is. Az államfő korábban megismételte: országa továbbra sem mond le Koszovóról. Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök közben azt mondta: a májusi választások után megalakuló új kormány első feladta az lesz, hogy megsemmisítse a stabilitási és társulási egyezményt.

Élelmiszer-válságstáb az ENSZ-ben

Válságstábot hoz létre az ENSZ több szakosított szervezete a növekvő élelmiszerárak okozta globális válság kezelésére; a munkát a világszervezet főtitkára irányítja majd. A svájci fővárosban rendezett ENSZ-tanácskozás után Ban Ki Mun elmondta: arról is határoztak, hogy 1,7 milliárd dollár értékben juttatnak vetőmagokat falusi gazdálkodóknak a világ legszegényebb országaiban. Hozzátette: az élelmiszerválság enyhítésére a világszervezet élelmezési programja mellett további 755 millió dolláros rendkívüli segélyre lenne szükség.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×