eur:
399.35
usd:
364.16
bux:
74284.77
2024. október 9. szerda Dénes

Horn Gábor: Nem támogatjuk feltétlenül az új minisztereket

Az SZDSZ nem támogatja feltétlenül a kormány új miniszterjelöltjeit - monda az InfoRádióban a párt ügyvivője. Horn Gábor hozzátette: ha a szabad demokraták a kormányban maradtak volna, nem támogatnák, hogy tovább nőjön a miniszterek száma.

Nincs garancia arra, hogy a szabad demokraták az Országgyűlés egyes bizottságaiban támogatni fogják a miniszterjelölteket.

A párt ügyvivője az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: Bajnai Gordon kinevezésével például egyetért az SZDSZ, de ezt politikusaik nem tudják minden jelöltről elmondani. A döntést a frakció rábízza az adott bizottságban ülő képviselőre.

Horn Gábor hozzátette: a szabad demokraták nem értenek egyet azzal, hogy újabb két fővel emelkedik a kormánytagok száma. Mint mondta, a kormányalakításkor a kisebb kabinet jegyében 12 tárcavezető volt, hamarosan azonban 16 tagból áll majd a kormány.

A politikus hozzátette azonban, hogy az SZDSZ-nek kisebb a felelőssége, mint ha kormányon lenne, ezért konstruktív ellenzékként olyan személycserét is támogat majd, amikkel kormánypártként nem értett volna egyet.

Elmondta azt is: az SZDSZ nem szólítja fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy kérjen bizalmi szavazást maga ellen. Bizalmi szavazást ugyanis csak a kormányfő kérhet, vagy konstruktív bizalmatlansági indítvány nyújtható be. Ehhez azonban nemcsak egy új kormányfőjelölt kellene, hanem egy új kormányprogram is, ennek megalkotására azonban a szabad demokraták egyelőre nem látnak esélyt.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Éles hangon válaszolt a magyar kormányfő az EU-elnökségi programbeszédére reagálók felszólalásaira. Kritizálta az Európai Bizottság elnökét és a néppárti frakció vezetőjét is. Kitért arra is, hogy Nyugat-Európában hány orosz dolgozik országonként, és hogy miként kereskednek "fedett módon" az oroszokkal EU-tagállamok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

Emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, míg Ázsiában vegyes mozgásokat láttunk ma reggel. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt csak minimálisak az elmozdulások. A gazdasági adatokat tekintve, ma a német külkereskedelmi mérleggel és Japán gépipari rendelésállományával indult a nap, majd délután az Egyesült Államokban a jelzáloghitel-igénylések számának változásáról vallanak, míg a Fed jegyzőkönyve betekintést nyújt a központi bank monetáris politikájának jövőbeni alakulásába.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 9. 11:31
×
×
×
×