eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

"Bajnai Gordon nevét meg kell jegyezni"

A 40. életévét éppen betöltő Bajnai Gordon nevét érdemes megjegyezni - írta a magyar kormány átalakításával foglalkozó jegyzetében kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

Martin Ehl, a tekintélyes cseh lap külpolitikai rovatának vezetője szerint a magyar kormányátalakítás mögött a szocialisták és a liberálisok közötti vita van, amely a reformokról folyik. A reformok terén sokkal radikálisabb liberálisok ugyan ígéretet tettek arra, hogy a kulcsfontosságú szavazásoknál támogatni fogják Gyurcsány Ferencet, de a kisebbségi kormány mindenképpen bizonytalanságot jelent. A bizonytalanságban pedig kipróbált szakemberekre van szükség, akiknek egyike éppen Bajnai Gordon - mutatott rá a szerző.

Bajnai Gordon, az új gazdasági miniszter Gyurcsány Ferenc kortársa, sikeres politikai és vállalkozói karriert tudhat maga mögött, s a hozzáférhető információk szerint nem szűrte össze a levet a kommunista rendszerrel sem - jegyezte meg Ehl.

Kifejtette továbbá: "Magyarországon a politikában hatalmas hiány van tehetséges menedzserekből. A társadalom megosztottságát két, negyvenes éveiben járó kakas jelképezi: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor, az ellenzéki Fidesz vezetője. Csakhogy mindketten már jól ismertek, elszürkültek, ki nem állhatják egymást és pártjukban nincs konkurensük. Gyurcsány négy éve kívülről, a posztkommunisták mély válsága idején került a párt és a kormány élére, Orbán pedig a pártban minden belső ellenzékét elnyomja. Magyarország, illetve a kormányzó szocialisták új reménysége tehát Bajnai lehetne. Néhány magyar média már szinte biztosra is veszi, hogy ő lesz az utód" - jegyezte meg Ehl.

"Gyurcsány a szükséges, de rendkívül népszerűtlen reformokkal elhasználódott. A szocialisták népszerűsége 15 százalék körül mozog. Új, sikeres, eddig ismeretlen arc előtérbe kerülése kulcs lehet a sikerhez. A biztonság kedvéért tehát még egyszer: Bajnai Gordon" - zárta jegyzetét a magyar témákkal gyakran foglalkozó Martin Ehl.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×