eur:
399.19
usd:
363.92
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Az élettársakról szóló törvény megsemmisítését kéri a KDNP

A KDNP az Alkotmánybírósághoz fordul és a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény megsemmisítését indítványozza. Lukács Tamás, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a törvény megengedi az azonos neműek élettársi kapcsolatát is. Szabóné Müller Tímea MSZP-s politikus szerint a KDNP Magyarország egymillió ember jogegyenlőségét akarja eltörölni, akik bár megtehetnék, nem akarnak összeházasodni.

A KDNP szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény ellentétes az alkotmány 15. paragrafusával, amely szerint "a Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét", mert a törvény gyakorlatilag a házasság szintjére helyezi a bejegyzett élettársi viszonyt - mondta Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese

Kizárólag az örökbefogadás és a névviselési szabályozás területén van különbség a két együttélési forma között - tette hozzá.

A frakcióvezető-helyettes szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a törvény megengedi az azonos neműek élettársi kapcsolatát is. Mivel a bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasság között nincs szignifikáns különbség, a házasság pedig hagyományosan egy férfi és egy nő életközössége, ennek kapcsán is felmerülnek alkotmányos aggályok - mondta Rubovszky György.

Kiemelte: 105 törvényt kellene módosítani a törvény végrehajtásához, ami - véleménye szerint - jogbizonytalanságot eredményez. Közölte: mindezek miatt Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy semmisítse meg a testület a jogszabályt.

A KDNP képviselője, Lukács Tamás úgy vélekedett, hogy a törvény elfogadása nem volt más, mint kísérlet az MSZP-SZDSZ koalíció megmentésére még 2007-ben. Hozzátette: mindössze nyolc képviselő volt az ülésteremben, amikor az Országgyűlés a törvényt tárgyalta.

Szabóné Müller Tímea, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának szocialista tagja az InfoRádióban azt mondta: a törvény létrehozásával éppen az volt a céljuk, hogy ne legyen jelentős különbség a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat között, megteremtve ezzel a választás lehetőségét.

Az MSZP-s politikus szerint a KDNP Magyarország egymillió ember jogegyenlőségét akarja eltörölni, akik bár megtehetnék, nem akarnak összeházasodni.

Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke úgy vélte: a KDNP nemcsak Magyarország félmillió homoszexuális állampolgárának jogegyenlőségét akarja eltörölni, de jogbizonytalanságba akarja taszítani azokat is, akik nem akarnak összeházasodni.

Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot, amely 2009. január 1-jén lép hatályba. A törvény szerint bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt két nagykorú személy kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatban szeretne élni.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×