eur:
398.95
usd:
363.75
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Minden kiderül a csokoládé hasznáról vagy káráról

Nagy-Britannia egyik egyetemén egy kutatás készül a csokoládé hatásainak kiderítésére. A tesztelést a legszigorúbb tudományos megalapozottsággal végzik, és 150 embert vonnak be.

Nagyjából egy év múlva tudományos bizonyítékai lesznek annak, hasznos-e a csokoládé, különösen azoknak, akik bizonyos betegségekben szenvednek.

A nagy-britanniai University of East Anglia kutatói 150 asszonyt kértek fel az egy éven át tartó tesztre, amelynek során naponta egy szelet csokoládét esznek meg a résztvevők. A nők mindegyike már átesett a menopausán, 2-es típusú diabéteszben szenvednek, azaz mostanáig senki sem tanácsolta nekik, hogy cukorban gazdag ételeket fogyasszanak.

A kísérlet során csak a résztvevők fele fog csokoládét kapni - a legjobb minőségű belga fajtát -, a másik fele csak placebót, azaz hatástalan élelmiszert kap. A résztvevőket alaposan átvizsgálják a kísérlet előtt, illetve az egy év során négy alkalommal.

A csokoládénak már most is ismert több jótékony hatása, például flavanol-tartalma miatt számos káros anyagot megköt a szervezetben. A kérdés csak az, hogy az előny nagyobb-e, mint az a hátrány, amelyet a cukortartalma okozhat.

Ha a hatásokat tekintve az antioxidáns, azaz a flavanol kerül ki győztesen, akkor a kutatók bizonyítottnak fogják tekinteni, hogy a csokoládé jó a többi mellett a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×