eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Hét új miniszterrel folytatja a kisebbségi kormány - a nap legfontosabb hírei

Jelentősen átalakítja kormányát a miniszterelnök, miután az SZDSZ a hét végén a koalíció felmondásáról döntött. Gyurcsány Ferenc 7 új miniszter-jelölt nevét ismertette az Országházban tartott tájékoztatón. A kormányfő elmondta: a Bajnai Gordon vezetésével megalakuló Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium feladata a területi, regionális és uniós gazdaságfejlesztési politika összefogása, hogy Magyarországon a jelenleginél kedvezőbb beruházási környezet és a munkahelyteremtést ösztönző politika valósuljon meg.

A tudomány-politika, illetve a kutatás-fejlesztés összehangolására létrehozott tárca nélküli miniszteri posztra Molnár Károlyt, a Budapesti Műszaki Egyetem rektorát, Széchenyi-díjas professzort kérte fel a kormányfő. A szintén most megalakuló Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumot Szabó Pál, a Magyar Posta jelenlegi vezérigazgatója vezeti majd, míg az önálló önkormányzati tárcát Gyenesei István független képviselő irányítja a jövőben. Az új egészségügyi miniszter Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója lesz. Környezetvédelmi és vízügyi miniszternek Szabó Imrét, a Pest Megyei Közgyűlés volt elnökét kérte fel Gyurcsány Ferenc. Lamperth Mónika lemond tárcavezetői posztjáról, mert ő lesz az MSZP pártelnöki kabinetjének vezetője; a szociális és munkaügyi miniszteri tisztséget Szűcs Erika parlamenti képviselő veszi át.

Fidesz: nincs biztosíték a cselekvőlépes kormányra

A Fidesz szerint nincs biztosíték a cselekvőképes kormányra, és a kisebbségbe szorult Gyurcsány Ferencnek távoznia kellene a miniszterelnöki posztról. A legnagyobb ellenzéki frakció vezetője azt mondta: a kormányátalakítás nyomán Gyurcsány Ferenc üzleti köreihez tartozók kaptak miniszteri megbízást. Navracsics Tibor megismételte: a kormányfőnek a jelenlegi helyzetben bizalmi szavazást kellene kérnie maga ellen, vagy be kellene nyújtania lemondását a köztársasági elnöknek. Hasonlóan a bizalmi szavazást szorgalmazta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője is, Kóka János szabad demokrata pártelnök pedig azt mondta: az SZDSZ csak feltételekkel támogatja a bejelentett kormányátalakítást. Hangsúlyozta: akkor szavazzák meg a szerkezeti változtatásokat, ha azok nem járnak a bürokrácia és a közigazgatási költségek növekedésével, illetve javítják a kormányzás minőségét.

Szonda: tovább csökkent az SZDSZ és az MSZP támogatottsága

A Szonda-Ipsos felmérése szerint áprilisban tovább csökkent a koalíciós szakítást bejelentő kormánypártok támogatottsága. A társaság véleménykutatási igazgatója a Népszabadságban megjelent adatokról az Inforádióban elmondta: ha most vasárnap lenne a voksolás, akkor a biztos szavazó pártválasztók körében 23 százalékot kapna az MSZP, a szabad demokraták 2 százalékot érnének el, míg a Fidesz 68 százalékkal nyerne. Závecz Tibor közölte: a szocialista szimpatizánsok körében egyre nagyobb a bizonytalanok aránya.

Fogynak a BKV-igazgatók

Távozik posztjáról a BKV Zrt. közlekedési vezérigazgató-helyettese - közölte a cég sajtóirodája. A tájékoztatás szerint Somodi László felmentésének fő indoka az irányításával készített 2008-as Paraméterkönyv szakmai alkalmatlansága. A BKV arról is beszámolt, hogy visszavonják a stratégiai igazgató vezetői megbízását is. Bosnyák Gyula koordinálta a Paraméterkönyvvel összefüggő szakmai munkát. A BKV összmenetrendjét - többszöri egyeztetések és módosítások után - szakmai indokok miatt a fővárosi kerületek képviselői, a BKV Zrt. Felügyelő Bizottsága, a főváros és az érintett civil szervezetek sem fogadták el.

Monetáris Tanács - 25 bázispontos alapkamat emelés

25 bázisponttal, 8,25 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel az elemzői többség várakozásainak. A kamatszint 2005 márciusában volt utoljára ilyen magas. A Magyar Nemzeti Bank elnöke a döntés után azt mondta: a monetáris tanács ülésén biztos többség szavazott a 25 bázispontos kamatemelésre. Simor András hangsúlyozta: mivel a jegybank inflációs célja 2009-re a 3 százalékhoz közeli, a februári előrejelzés pedig 3,6 százalékot mutatott, muszáj volt lépni, mivel a monetáris politika 5-8 negyedév alatt fejti ki hatását.

Richter közgyűlés: 450 forintos osztalék

Részvényenként 450 forint osztalék kifizetéséről döntött a Richter Gedeon Nyrt. éves közgyűlése. Az évek óta változatlan osztalékpolitikának megfelelően a tavalyi nyereség 25 százalékát osztja szét a részvényesek között a gyógyszergyár, amely tavaly részvényenként 690 forintot fizetett.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×