INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Meglepetés a magas részvétel

Infostart / InfoRádió
A Medián és a Szonda Ipsos közvélemény-kutató intézet az elmúlt napokban végzett kutatásai szerint több, mint 50 százalék lesz a népszavazáson véleményt mondó állampolgárok aránya. Ez azt jelenti, hogy többen szavaztak, mint az EU-csatlakozásról vagy a NATO-csatlkaozásról szóló referendumon.

Meglepetésként értékelték a közvélemény-kutatók, hogy várhatóan 50 százalék fölött lesz a népszavazáson véleményt nyilvánító állampolgárok aránya. A prognózisok egybehangzóan azt mutatják, hogy az igenek aránya az egészségüggyel összefüggő kérdésekben a legmagasabb - 40-44 százalék -, a tandíj eltörlésére a voksukat leadók 39-42 százaléka szavazott igennel.

A Szonda Ipsos közvélemény-kutató cég mérései szerint a Fidesz szimpatizánsainak kétharmada elment szavazni és igennel voksolt. Závecz Tibor, a cég véleménykutatási igazgatója arról is beszámolt a köztévé választási műsorában, hogy vélhetően az MSZP szavazók egyharmada is igennel voksolt a népszavazáson. Az MSZP szimpatizánsai nem nagyon tudták, hogy viselkedjenek - értékelte a történteket Török Gábor politológus a Magyar Televízió népszavazási műsorában.

A Medián az elmúlt napokban készített kutatásai azt mutatták, hogy 56 százalék körül lesz a voksoláson részt vettek aránya.

A címlapról ajánljuk