eur:
389.27
usd:
361.72
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Véget ért az édes élet a diákok számára

Megkezdődik a tanítás az ország általános és középiskoláiban - összesen 1 millió 700 ezer diák ül be az iskolapadba.

Az idén 100 ezer elsős megy általános és középiskolába - 20 ezerrel kevesebb, mint tavaly szeptemberben.

Az oktatási miniszter a Nyíregyházán tartott országos tanévnyitón pénteken elmondta: az új tanévben 60 milliárd forintos fejlesztések indulhatnak el a közoktatásban.

Hiller István arról is beszélt, hogy ősztől - az előzetes adatok szerint - 8.200 pedagógus kerül ki a munkaerőpiacra.

A Fidesz nem tartja elfogadhatónak, hogy a kormány a gyermeklétszám csökkenésére hivatkozva 30 milliárd forinttal csökkentette az idei tanévben az iskolák és az óvodák támogatását, miközben bővültek az intézmények feladatai.

Pokorni Zoltán alelnök az InfoRádióban azt mondta: az elvonással átlagosan 21 ezer forinttal jut kevesebb az iskolások és óvodások taníttatására, nevelésére.

Az idei tanévtől a középiskolákban és a szakiskolákban plusz két órával nő a pedagógusok óraszáma. Az intézkedés ellen 60 ezer aláírást gyűjtött össze a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Az érdekképviselet azt kérte Szili Katalin házelnöktől, hogy a parlament még az őszi ülésszak kezdetén tűzze napirendjére a kérdést.

A szakképzésben bevezetik a teljesítménymutatón alapuló finanszírozást, ami a Fidesz szerint az általános iskolák után a középiskolákban is kényszerösszevonásokhoz vezethet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×