eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Törvénymódosítás a Magyar Gárda kapcsán

Törvénymódosítást kezdeményez a kormány a kisebbségekhez tartozó, illetve a szexuális orientáció miatt kisebbségben lévő személyek védelmében - jelentette be a miniszterelnök a Magyar Gárda kapcsán összehívott nemzetközi sajtótájékoztatón. Ugyanitt az SZDSZ frakcióvezetője és a KDNP alelnöke azt mondta: Magyarországon nincs fasizmus és fasiszta veszély.

A miniszterelnök szerint a Magyar Gárda a nemzeti szocializmust, a nácizmust képviseli. Gyurcsány Ferenc több példát mondott arra, hogy szerinte hogyan kapcsolódik a Fidesz a Jobbik Magyarországért Mozgalomhoz, amely a Magyar Gárda alapítója.

"A legnagyobb ellenzéki párt elnöke azt mondja, hogy magyarok, akik nemzetiek vagytok, és egy jobb Magyarországot akartok, vásároljatok Magyar Demokratát. Idézni fogok a Magyar Demokrata című hetilapból: azt állítják, hogy a holokauszt meg sem történt, Az IQ és a genetika címet viselő cikk szerint: a fekete faj fejlettségi szintje, az legalább 200 ezer éve el van maradva a fehér fajétól. Fasizmus. A hetilap főszerkesztője, a gárda alapító tagja, egyebek iránt a legnagyobb ellenzéki párt kulturális tagozatának aktív résztvevője" - hangsúlyozta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint egy másik bizonyíték, hogy a Magyar Gárda egyik alapítója a Fidesz meghívására lépett be a polgári körök hálózatába. Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője Gyurcsány Ferenc beszéde után egyértelműen kifejtette pártja véleményét a Magyar Gárdáról és a történtekről.

"Rossz a Fidesznek"

"A Magyar Gárda rossz a Fidesznek, rossz Magyarországnak, ennek megfelelően nem tartjuk jó és szükséges egyesületnek. Hogy jön ahhoz Gyurcsány Ferenc, hogy lefasisztázza a jobboldaliakat, hogy azt mondja egy sajtótájékoztatón, hogy a fasiszták itt járnak közöttünk. Nemzetinek, konzervatívnak és jobboldalinak vallják magukat. Miniszterelnök úr én nemzetinek, konzervatívnak és jobboldalinak tartom magam. Ön szerint fasiszta vagyok ezek szerint" - jelentette ki.

Az SZDSZ frakcióvezetője és a KDNP alelnöke szerint Magyarországon nincs fasizmus és fasiszta veszély. A szabaddemokrata Eörsi Mátyás úgy véli, ezt bizonyítja az is, hogy az Országgyűlésben - a térség többi parlamentjével ellentétben - nincs olyan párt, amely radikális eszmét képvisel.

A békés többség nemet mond

Harrach Péter véleménye szerint a mostani történések két dologra jók: hogy elvonják a figyelmet az ország problémáiról, illetve, hogy összemossák a Magyar Gárdát a jobb oldallal. A politikus úgy véli: egy határozott kormányzat minden társadalmi mozgást kezelni tud. Erre lenne szükség, nem hisztériakeltésre.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint egyértelművé kell tenni, hogy Magyarország polgárainak békés többsége nemet mond a gárdákra, és a rossz emlékű szimbolikát másoló csoportokra.

A Magyar Demokrata Fórum véleménye, hogy ahhoz, hogy Magyarország megnyugtatóan mondhasson nemet a magyar polgárokban és a külföldi közvéleményben megfogalmazódó aggodalmakra, a parlamenti pártok közös fellépésére van szükség.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×