eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyurcsány megnyitotta a magyar évadot Pekingben

Pekingben megkezdődött a jövő tavaszig tartó magyar gazdasági, kulturális és idegenforgalmi évad. A Fidesz nem tartja elfogadhatónak, hogy a kormány 30 milliárd forintot von el a közoktatástól a gyerekszám csökkenésre hivatkozva. Csúcsidőben 66, azon kívül 50 százalékos minimális szolgáltatást javasolt a BKV az esetleges keddi sztrájk idejére. A nap legfontosabb hírei 2007. szeptember 2-án, vasárnap.

Megkezdődött a magyar évad a kínai fővárosban

Pekingben a Kodály Zoltán zeneszerző életművét bemutató kiállítás megnyitójával kezdődött meg a jövő tavaszig tartó magyar gazdasági, kulturális és idegenforgalmi évad Kínában. A tárlatot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitotta meg a több mint százéves múltra visszatekintő Pekingi Tanárképző Egyetemen, ahol 20 éve tanítanak zenét a Kodály-módszerrel.

A kormányfő beszédében úgy fogalmazott: a kultúrának mindennél fontosabb szerepe van az emberek közötti akadályok leküzdésében. Gyurcsány Ferenc később a kortárs magyar roma festők műveiből összeállított kiállítást is megnyitott a pekingi Modern Művészeti Kiállítóteremben.

Gyurcsány Ferenc Ven Csia-pao kínai miniszterelnökkel, politikai vezetőkkel és üzletemberekkel is találkozik Pekingben valamint Sanghajban.

Végleges döntésre várva

Magyarország felkészült a schengeni csatlakozásra - hangzott el a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón a Határőrség Országos Parancsnokságán, ahol bemutatták a 30 milliárdos eszközbeszerzés során vásárolt gépjárműveket és technikai eszközöket.

Béndek József, országos parancsnok elmondta: a csatlakozás végleges időpontjáról ősszel döntenek azután, hogy a schengeni ellenőrző bizottság ismét megvizsgálja Magyarország határőrizeti rendszerét.

Budai Bernadett kormányszóvivő arról beszélt, hogy Magyarország az elmúlt 3 évben 42 milliárd forintot kapott az 1992-ben létrehozott Schengen Alapból.

Pokorni szerint 21 ezer forinttal kevesebb jut az iskolásokra

A Fidesz nem tartja elfogadhatónak, hogy a kormány a gyereklétszám csökkenésére hivatkozva 30 milliárd forinttal csökkentette az idei tanévben az iskolák és az óvodák támogatását. Pokorni Zoltán, a párt alelnöke az InfoRádióban azt mondta: az elvonással átlagosan 21 ezer forinttal jut kevesebb az iskolások és óvosádok taníttatására, nevelésére.

A politikus emlékeztetett az Állami Számvevőszék jelentésére, amely szerint az iskolabezárásokért a pénzkivonás és nem a gyermekszámcsökkenés a felelős. Szólt arról is, hogy a kormány 2010-ig 160 milliárd forintot akar kivonni az oktatásból.

Szabó Zoltán, Az Országgyűlés oktatási bizottságának szocialista elnöke hangsúlyozta: a 2008-as költségvetés ott növeli a forrásokat, ahol arra a legnagyobb szükség van, vagyis a minőség, a hatékonyság növelését, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását szolgáló területeken.

Út a Nyitott Égbolthoz

Több mint 20 ország képviselője vesz részt a repülőgépre szerelt megfigyelő és dokumentáló rendszerek hitelesítésén Kecskeméten.

Lukács Péter alezredes, a magyar csoport parancsnoka elmondta: az úgynevezett Nyitott Égbolt szerződéshez csatlakozott államok területe felett csak az általuk is hitelesített kamerával lehet az ellenőrző repüléseket végrehajtani. Hozzátette: a mérések 5 napon át tartanak, és a végén a képviselők elfogadják és aláírásukkal hitelesítik az okmányokat.

Tovább engedett a BKV

Csúcsidőben 66, azon kívül 50 százalékos minimális szolgáltatást javasolt a BKV az esetleges keddi sztrájk idejére - közölte a vállalat vezérigazgató helyettese.

Regőczi Miklós elmondta: a vállalat tovább engedett legutóbbi javaslatából, de a szakszervezetek nem fogadták el ezt.

Nemes Gábor, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetei Szövetségének alelnöke közölte: kitartanak az általuk szorgalmazott, a metró, a HÉV és a fogaskerekű esetében 20 százalékos elégséges szolgáltatás, míg a busz, a villamos és a troli esetében óránként indított járatok mellett.

Hamarabb megnyitották a pesti alsó rakpartot

A tervezettnél 2 héttel korábban megnyitották a forgalom előtt a pesti alsó rakpartot. Demszky Gábor főpolgármester elmondta: az útszakaszt a Fővám téri metróállomás építése miatt kellett lezárni. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy semmi nem veszélyezteti a 4-es metró első, 7,3 kilométeres szakaszának 2010-es átadását.

A pápa a Föld megmentéséért

A Föld megmentésére szólított fel a pápa a katolikus egyház első környezetbarát ifjúsági találkozóján az olaszországi Loretóban. XVI. Benedek úgy fogalmazott: bátor döntések kellenek, amelyek újjáteremtik a szoros szövetséget az ember és a Föld között.

A loretói Szűz Mária-zarándokhelyen rendezett, kétnapos ifjúsági találkozó mintegy 500 ezer résztvevője 15 ezer fát ültettek el a térségben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×