eur:
388.49
usd:
360.55
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Várólista és rangsorolás az óvodákban

Míg az ország nagy részén óvodai csoportokat kell megszüntetni a kevés gyerek miatt, Pest megyében 41.209 jelentkezőre 40.360 óvodai férőhely jut. A településeknek jelenleg nincs pénzük az intézmények bővítésére, pedig a közoktatási törvény módosítása értelmében 2010-től egyetlen három év alatti gyereket sem utasíthatnak el helyhiány miatt.

A hivatalos adatok szerint 849 gyerek számára nincs férőhely a Pest megyei óvodákban. A közoktatási törvény értelmében az intézmények jelenleg csak az ötödik életévüket betöltött gyermeket kötelesek felvenni, tehát nem számít férőhelyhiánynak, ha egy háromévest utasítanak el.

A helyhiány oka, hogy sokan költöztek ki a fővárosból az agglomerációba, ezzel a népességszám-változással a környező települések pedig nem számoltak.

Pátyon ugyan most épült meg egy három csoportot befogadó óvoda, és Biatorbágyon is tervezik egy bölcsőde építését, de a megszorító intézkedések közepette a legtöbb település ilyen beruházást nem engedhet meg magának.

Válogatnak

A törvény az óvodai csoportok létszámát 25 főben maximálja, az ÁNTSZ pedig bünteti azokat az intézményeket, ahol ezt túllépik. Mivel a megengedettnél több gyerek nem vehető fel, az intézmények rangsorolnak a felvételinél.

Különösen a munkanélküli anyukák vannak nehéz helyzetben - mondta el Hartai László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Pest megyei választmányának ügyvivője.

"Az óvodák megvizsgálják, hogy van-e, aki felügyeljen a gyerekre, az anyuka esetleg gyesen van, gyeden van. Ami veszélyesebb: azt is ide veszik, akinek nincs munkája, tehát, ha az anyuka munkanélküli, nem tud elmenni munkát keresni sem" - mondta Hartai László.Pluszlétszám

Karsainé Kovács Judit, a budaörsi közoktatási iroda vezetője az InfoRádiónak elmondta: a májusi beiratkozáskor 170 gyereket kellett elutasítaniuk, de a megengedett 878 férőhelyet 182 fővel így is túllépik.

"A képviselőtestületünk jóváhagyta, hogy 20 százalékkal túllépjük ezeket a létszámokat, és az oktatási hivataltól is megkaptuk most már a hatósági engedélyt. Azért ez sem a gyerekeknek, sem a szülőknek nem megfelelő" - mondta Karsainé Kovács Judit.

Hozzátette: "Ez kétszáz fő, tehát ha Budaörs tervezi egy száz férőhelyes óvoda építését, akkor még mindig százzal többen lesznek a férőhelyeken."

Mi lesz?

A szülők - már aki teheti - magánóvodába vagy családi napközibe viszik a gyermekeiket. Ezek a helyek nem olcsók, a napközik elvileg néhány órás megőrzésre jöttek létre, a gyakorlatban azonban nem ritka, hogy a gyerekek egész nap ott vannak, hiszen a szülők dolgoznak.

A helyzeten a kormány is változtatni akar: nyár elején fogadta el az Országgyűlés a közoktatási törvény módosítását, miszerint 2010-től egyetlen háromévesnél idősebb gyereket sem lehet helyhiány miatt elutasítani.

A 2007-2013 között rendelkezésre álló 120 milliárd forintos uniós keretösszegből az óvodai hálózat bővítésére is lehet pályázni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×