eur:
389.23
usd:
361.32
bux:
68448.14
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Törvényt módosítana a kormány a kisebbségek védelme érdekében

Törvénymódosítást kezdeményez a kormány a kisebbségekhez tartozó, illetve a szexuális orientáció miatt kisebbségben lévő személyek védelmében - jelentette be a miniszterelnök a Magyar Gárda kapcsán összehívott nemzetközi sajtótájékoztatón. Ugyanitt az SZDSZ frakcióvezetője és a KDNP alelnöke azt mondta: Magyarországon nincs fasizmus és fasiszta veszély.

A kormány a Polgári Törvénykönyv módosítását kezdeményezi a vallási, nemzeti és etnikai kisebbséghez való tartozó, illetve a szexuális orientáció miatt kisebbségben lévő személyek védelmében - mondta Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke a Magyar Gárdáról tartott ötpárti nemzetközi sajtóértekezleten.

A miniszterelnök szerint a Magyar Gárda a komplett nemzeti szocializmust, a nácizmust képviseli. Gyurcsány Ferenc több példát is mondott arra, hogyan kapcsolódik a Fidesz a Jobbik Magyarországért Mozgalomhoz, amely a Magyar Gárda alapítója. "Le kell győzni a fasizmust és ez nem ijesztgetés a fasizmussal" - szögezte le a kormányfő.

A Fidesz szerint Gyurcsány hisztériát kelt

A Fidesz frakcióvezetője szerint kétségtelen, hogy a Magyar Gárda rossz Magyarországnak. Navracsics Tibor ugyanakkor hisztériakeltéssel vádolta Gyurcsány Ferencet.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: tény, hogy vannak gondok az országban, és a Magyar Gárda rossz az országnak, és a Fidesznek, ezért nem tartják jó és szükséges egyesületnek.

Navracsics Tibor ugyanakkor hozzátette: Gyurcsány Ferenc nem tudja az ország problémáit megoldani, mert nem ért a kormányzáshoz, csak a hisztériakeltéshez.

SZDSZ, KDNP: nincs fasiszta veszély

Az SZDSZ frakcióvezetője és a KDNP alelnöke szerint Magyarországon nincs fasizmus és fasiszta veszély. A szabaddemokrata Eörsi Mátyás hangsúlyozta: az Országgyűlésben - a térség többi parlamentjével ellentétben - nincs olyan párt, amely radikálisnak lenne minősíthető.

Harrach Péter kiemelte: a KDNP értékrendje hiteles, cselekedetei kiszámíthatóak, így nincs szükség arra, hogy elhatárolódjon a Magyar Gárdától. Véleménye szerint egy határozott kormányzat minden társadalmi mozgást kezelni tud. Erre lenne szükség, nem hisztériakeltésre - tette hozzá.

Az MDF közös fellépést sürget


Az MDF elnöke szerint egyértelművé kell tenni, hogy Magyarország polgárainak békés többsége nemet mond a gárdákra, és a rossz emlékű szimbolikát másoló csoportokra.

Dávid Ibolya hangsúlyozta: ahhoz, hogy Magyarország megnyugtatóan mondhasson nemet a magyar polgárokban és a külföldi közvéleményben megfogalmazódó aggodalmakra, a parlamenti pártok közös fellépésére van szükség.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×