eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Hiller: Új szakasz kezdődik a közoktatásban

A modern magyar közoktatás alapjainak megteremtéséről beszélt az oktatási és kulturális miniszter Nyíregyházán, az országos tanévnyitó ünnepségen.

Hiller István úgy fogalmazott: a közoktatásban új szakasz kezdődik, az ennek érdekében meghozott intézkedésekre pedig szükség volt.

A miniszter elmondta azt is: az új tanévben 60 milliárd forintos fejlesztések indulhatnak el a közoktatásban.

Hiller István a rendezvény utáni tájékoztatón kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy ősztől - az előzetes adatok szerint - 8.200 pedagógus kerül ki a munkaerőpiacra; az eddigi tapasztalatok szerint 30 százalékuk viszonylag gyorsan talál állást.

A tárcavezető hozzátette: ezek alapján mintegy 6 ezer pedagógusnak kell új munkahelyet találnia. Hangsúlyozta: erre a célra - uniós források bevonásával - összesen 16 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az idei tanévnyitó nem csak a tanév, de egy új időszak kezdete is - mondta az oktatási miniszter. A kormány fontos, szükségszerű lépéseket tett, hogy megteremtse a nyugodt, magas szintű közoktatást, amely megtart mindent, ami eddig jó volt.

Hiller István hozzátette: a közoktatásban ma olyan szélsőségek vannak, amiket meg kell szüntetni, hiszen a kistelepüléseken élő hátrányos helyzetű gyerekek alig tanulnak meg írni, olvasni.

Ma az ország különböző részein élő, egyformán tehetséges gyerekek között akár hét-nyolcszoros különbség is lehet attól függően, hogy családjuk gazdag-e vagy szegény, hogy szüleik diplomások-e vagy szakmunkások, hogy romának születettek-e vagy sem.

A miniszter szerint a jövő iskolája esélyt nyújt, hogy minden gyerek a legjobbat hozza ki magából. A közoktatásban végrehajtott átalakításoknak, változtatásoknak ez a célja - hangsúlyozta Hiller István.

Azt is elmondta, hogy az eddigi rendszert nem lehetett fenntartani, nemcsak a változó elvárások miatt, hanem azért sem, mert ma 300 ezerrel kevesebb iskolás van, mint 30 éve. Az elsősök száma tavalyhoz képest 20 ezerrel csökkent.

Hogy miből lesz minden szempontból korszerű, versenyképes, európai tudást biztosító iskola, arról Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter szólt.

Elmondta: a következő két hétben 60 milliárd forintnyi pályázati alapot hirdetnek meg az iskoláknak épület-, és tartalomfejlesztésre, a miniszter azonban hangsúlyozta: a fejlesztési pénzeket feltételekhez kötik.

"Azt várjuk, hogy ha valaki rendbe rakja az iskolát, oda a legkorszerűbb tananyagokat hozza be. Nem engedjük, hogy néhány iskola vigye el a pénz zömét, csak értelmes, kiszámítható, költséghatékony felújításokat fogunk támogatni" - jelentette ki.

Hiller István a hamarosan megnyíló 60 milliárdos pályázati keret kapcsán viszonyításként elmondta: az elmúlt időszakban évente 5-6 milliárd forintot tudott az állam iskolafelújításra fordítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×