eur:
388.51
usd:
360.54
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Elhatárolódás és tanévkezdés - a nap legfontosabb hírei

Nemzetközi sajtótájékoztatón ítélték el a Magyar Gárda létrehozását a parlamenti pártok; konkrét ajánlatot tett az idei bérfejlesztésre a BKV; átadták az M3-as autópálya új, Görbeháza és Nyíregyháza közötti szakaszát - a nap legfontosabb hírei.

Elítélték

Mind az öt parlamenti párt elítélte a Magyar Gárda megalapítását az ügyben tartott nemzetközi sajtóértekezleten. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke azt mondta: a Polgári Törvénykönyv módosítását kezdeményezi a kormány a kisebbségek védelmében. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy a Magyar Gárda rossz Magyarországnak, ugyanakkor szerinte a kormányfő hisztériát kelt az ügyben. Dávid Ibolya, az MDF elnöke úgy nyilatkozott: egyértelművé kell tenni, hogy Magyarország polgárainak békés többsége nemet mond a rossz emlékű szimbolikát másoló csoportokra. Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője és Harrach Péter, a KDNP alelnöke egyaránt úgy vélekedett: Magyarországon nincs fasizmus és fasiszta veszély. A tájékoztató után Vona Gábor, a Magyar Gárda, egyben a Jobbik elnöke közölte: a Magyar Gárda törvényesen működik, és nyilvános vitára hívja az MSZP, az SZDSZ és az MDF elnökeit.

Sólyom az Országgyűlésben

Felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapján, szeptember 10-én az államfő. Sólyom László erről levélben tájékoztatta Szili Katalin házelnököt. A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az Inforádióban elmondta: az államfő beszédének témája a demokratikus államszervezet értékeinek megerősítése lesz. Kumin Ferenc hangsúlyozta: Sólyom László azért szólal fel napirenden kívül az őszi politikai szezon nyitányának tekinthető ülésen, mert a közéletet számos olyan alapkérdés foglalkoztatja, amelyek összefüggnek a demokratikus államszervezet értékeivel. Az államfő legutóbb tavaly július 3-án szólalt fel az Országgyűlésben.

BKV-ajánlat

Október elsejétől havi 5.600 forintos bérfejlesztésre tett javaslatot a BKV a szakszervezeteknek. A cég tájékoztatóján elhangzott: ez 2,5 százalékos emelésnek felel meg. A társaság azt is felajánlotta, hogy januártól újabb 3 százalékos emelést hajt végre, emellett javítja a munkakörülményeket. A cégvezetés az esetleges jövő keddi sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásra tett szakszervezeti ajánlatot kevésnek tartja, ennek ellenére leállította a külsős sofőrök toborzását. Az érdekképviseletek egyelőre nem döntöttek arról: elfogadják-e a béremelési-javaslatot, de azt már délelőtt közölték, hogy terveik szerint a metró-, és HÉV-szerelvények 20 százalékát indítanák el szeptember 4-én üzemkezdet és délután 1 óra között, a busz-, a villamos- és a troli vonalakon pedig óránként egy jármű közlekedne.Nyíregyházáig autópályán

Átadták az M3-as autópálya új, Görbeháza és Nyíregyháza közötti szakaszát. A mintegy 40 kilométer hosszú, 79,9 milliárd forintért épült sztrádarész avatásán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hangsúlyozta: tíz évvel ezelőtt 450 kilométer hosszú autópálya volt az országban, mára pedig elkészült az ezredik kilométer is. A gazdasági és közlekedési miniszter a legjobban megtérülő beruházások egyikének nevezte az autópálya-fejlesztést. Kóka János azt mondta: a magyarországi közút- és vasúthálózat további korszerűsítésére van szükség, mert a befektető oda megy, ahol jó a közlekedési infrastruktúra.

Tanévkezdés

Az új tanévben 60 milliárd forintos fejlesztések indulhatnak el a közoktatásban - mondta az oktatási és kulturális miniszter. Hiller István Nyíregyházán, az országos tanévnyitó ünnepségen a modern magyar közoktatás alapjainak megteremtéséről beszélt, és egyben összefogást szorgalmazott a korszerű, felújított iskolák megteremtéséért. A miniszter a rendezvény utáni tájékoztatón kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy ősztől - az előzetes adatok szerint - 8.200 pedagógus kerül ki a munkaerőpiacra; az eddigi tapasztalatok szerint 30 százalékuk viszonylag gyorsan talál állást. Hozzátette: uniós források bevonásával összesen 16 milliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy a többi, mintegy 6 ezer pedagógusnak új munkahelyet teremtsenek.

"Jó üzlet"

A pénzügyminiszter szerint az államnak tízszeresen megtérül az FHB-befektetés. Veres János azt mondta: az elmúlt tíz évben 8 milliárd forintot fektetett be az állam az FHB Jelzálogbankba, a részvények értékesítéséből pedig a privatizáció két ütemében 80 milliárd forint bevételhez jut. Deák Péter Ferenc, az ÁPV Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a bevételt - az uniós előírásoknak megfelelően - adósságtörlesztésre fordítják. Az FHB 50 százalék plusz 1 szavazatnyi pakettjét szerdán este értékesítették nemzetközi és magyar intézményi befektetőknek darabonként 2.025 forintért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×