eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Drágább cigaretta, könnyebb cégalapítás - változások szeptembertől

Tandíj, drágább cigaretta, könnyebb cégalapítás, átláthatóbb köztisztviselői foglalkoztatás - csak néhány a szeptember elsejei jogszabály-változásokból.

Könnyebben és olcsóbban lehet céget alapítani szombattól. A cég- és a társasági törvény szeptembertől hatályos módosítása szerint kft.-t az eddigi 3 millió forint helyett már 500 ezer forintos tőkeminimummal, zártkörű részvénytársaságot pedig 20 millió helyett 5 millió forinttal is be lehet jegyeztetni.

Maga a folyamat is olcsóbb lesz: az alapítást megkönnyítő törvényben rögzített szerződésmintákat már az rt.-k is használhatják, az egyszerűsített cégeljárás illetéke egységesül, és 15 ezer forintra mérséklődik, és ezen túl nem kell fizetni a cégbejegyzés közzétételéért. Szombattól ismét lehet munkaviszonyban alkalmazni a társaság vezetőjét.

Emelkedik a cigaretta adója

Az április 1-jei emelés után szombattól is 2,7 százalékkal emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója. Ez a 9 centiméteres cigaretta esetében azt jelenti, hogy ezer szál után 7.600 forintot kell fizetniük a dohánygyártóknak. Ez a kiskereskedelmi ár 28 százaléka. Azt egyelőre nem tudni, hogy a gyártók milyen mértékben hárítják át az emelést a lakosságra.

Nem járnak jól azok az egyetemi és főiskolai hallgatók, akik államilag támogatott képzésben a napokban kezdik meg tanulmányaikat. Az első évben elért eredménytől függően ugyanis 2008 szeptemberétől alapképzésben 105, mesterképzésben pedig 150 ezer forint tandíjat kell fizetniük.

Változások az egészségügyben

Változnak az egészségügyi szakképzések szakmai és vizsgakövetelményei. A szaktárca szerint az új rendszer jobban igazodik a megváltozott gyógyítási feltételekhez és a betegellátásban történt igényekhez.

Szombattól változik a kórházak, a szakrendelők és a háziorvosok finanszírozási rendszere is. A minisztérium szerint erre azért van szükség, mert az egészségügyi átalakítások során megváltozott az egyes ellátószintek kapacitása.

Átláthatóbbá válhat a foglalkoztatás a közigazgatásban. Szeptember 1-jétől csak pályázat útján lehet valaki köztisztviselő, és nyílt eljárást kell indítani a közigazgatási vezetői posztokért is. Ez alól csak akkor van kivétel, ha a jelentkező már legalább egy éve köztisztviselő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×