eur:
389.57
usd:
362.03
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tíz és fél kilométeres gátszakaszt adtak át Tiszaroffnál

Azon vagyok, hogy újra felgyorsuljon a Vásárhelyi terv ügye, amely az elmúlt években lelassult - mondta Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter Tiszaroffon.

A miniszter ünnepély keretében átadta a Tisza-völgyi árvízi biztonság növelését célzó, a Vásárhelyi-terv Továbbfejlesztése (VTT) keretében elkészült tiszaroffi árvízi tározó fővédvonallal azonos töltésszakaszát a folyó bal partján.

Fodor Gábor hangsúlyozta: szembe kell nézni azzal, hogy az időjárás sokkal szélsőségesebbé válik, mint ahogy eddig megszoktunk, és egyre gyakrabban lehetnek árvizek.

Hozzátette: a most elkészült 10,5 kilométeres gátszakasz nagyon jelentős a védelem szempontjából, hasonlóképpen a tiszaroffi víztározó jövő évi befejezése is a Vásárhelyi-terv szempontjából.

A Tiszaroff-Tiszabő közötti árvízvédelmi fővédvonal megépítése 1,1 milliárd forintba került, és a még épülő tiszaroffi tározóval együtt biztosítja majd a Tisza közvetlen közelében élő 1,5 millió ember árvízi biztonságát.

A tiszaroffi, valamint a cigánd-tiszakarádi tározónak köszönhetően jelentősen, 20-25 centiméterrel csökkenthető a Tiszán levonuló árvízcsúcs, ami elegendő ahhoz, hogy megvédje a lakosokat egy, az 1998. és 2001. évi árvizekhez hasonló természeti katasztrófától.

Az új gátszakasz kettős funkciót lát el: egyrészt árvízvédelmi fővédvonal, másrészt a tiszaroffi árvízi tározó nyugati töltéseként szolgál.

A töltés magassága egy méterrel megemelkedett, a rajta épült három méter széles töltéskorona-burkolat kerékpárútként is szolgál, amely bekapcsolódik az Eurovelo nemzetközi kerékpár-útvonalba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×