eur:
389.44
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az egészségügyi válság miatt hal meg több csecsemő?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az első félévben 8 százalékkal több, 272 csecsemő halt meg, mint az elmúlt év azonos időszakában. A szakemberekben felmerült a gyanú, hogy az egészségügyi válság jelei mutatkoznak meg az adatokban.

A Csecsemő- és Gyemekgyógyászati Szakmai Kollégium titkára az InfoRádióban azt mondta: a reformtól függetlenül is gond, hogy az intézményeknek elavult műszereik vannak és kevés a szakképzett ápoló.

Békefy Dezső hangsúlyozta: az adatok hátterének áttekintésekor a területi sajátosságok mellett azt is vizsgálni kell, hogy csecsemő, újszülött, vagy méhen belüli elhalálozásról van-e szó.

A szakember úgy vélte: a csecsemő-halandóság leggyakoribb okai a születéskori ártalmak, elősorban az oxigénhiány, valamint a koraszülöttek nem megfelelő ellátása.

A Fidesz szerint a kormánynak vissza kell vonnia azokat az intézkedéseket, amelyek a csecsemő- és gyermekgyógyászatban az "elbizonytalanodáshoz és ennek eredményeképpen a csecsemőhalálozás jelentős növekedéséhez vezettek".

Szijjártó Péter szóvivő kifejtette: a napi tapasztalatok azt mutatják, hogy szervezetlenség, bizonytalanság jellemző az egészségügyben és ezen belül a csecsemő- és gyermekgyógyászatban is.

Az EGészségügyi Minisztérium közölte: A friss KSH-adatok még nem estek át az adattisztitáson, ráadásul az esetleges romlást a tavalyi kiugróan jó adatokhoz mérik, miközben a 2005-ös adatokhoz képest már sokkal kevésbé érzékelhető az elmozdulás.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×