eur:
388.92
usd:
363.44
bux:
68130.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nincs koalíciós megállapodás az egészségbiztosítás átalakításáról - a nap legfontosabb hírei

Megállapodás nélkül ért véget a koalíciós pártok egyeztetése az egészségbiztosítás átalakításáról, mivel továbbra sincs egyetértés arról, mekkora legyen az egy biztosítási pénztár által ellátandó régió területe, és hogy egy körzetben 1 vagy több cég működhessen.

Minden alkotmányos eszközt megragad a kormány annak érdekében, hogy visszaszorítsa a szélsőséges ideológiák és mozgalmak térnyerését Magyarországon - jelentette ki a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a kormányszóvivői tájékoztatón, ahol a kabinet összes tagja megjelent, azt kérte az államfőtől, a történelmi egyházaktól és a Fidesztől, tegyék egyértelművé, hogy osztják azok aggodalmát, akik a szélsőjobb térnyerését érzékelik Magyarországon. Hozzátette: azt is egyértelművé kell tenniük, hogy a Magyar Gárda egyenruhája, retorikája és szóhasználata a neonáci mozgalmakra utal. A kormányfő szólt arról is, hogy ocsmányságnak tartja azt a fotómontázst, amely a Lánchíd Rádió honlapján volt látható a kormány személyügyi államtitkáráról, aki nemrég vállalta fel, hogy homoszexuális. Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra: Szetey Gábort az auschwitzi haláltábor bejárata előtt rózsaszín háromszöggel a mellén ábrázolták, amelyet a náci uralom idején a homoszexuálisoknak kellett viselniük. Korábban Lánchíd Rádió azt közölte: az államtitkárt megengedhetetlen és sértő módon ábrázoló képet eltávolították, az ügyeletes szerkesztőt és az internetes oldal főszerkesztőjét azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással elbocsátották.

Megállapodás nélkül ért véget a koalíciós pártok egyeztetése az egészségbiztosítás átalakításáról, mivel továbbra sincs egyetértés arról, mekkora legyen az egy biztosítási pénztár által ellátandó régió területe, és hogy egy körzetben egy vagy több cég működhessen. Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke azt mondta: a szakértői munkák még nem tartanak ott, hogy a politikusok ezt a vitát le tudnák zárni, de szeretnék tartani a megegyezésre megszabott szeptember végi határidőt. A múlt heti találkozón a kormánypártok más témákban már megállapodtak; egyebek mellett abban, milyen lesz az ellenőrzési rendszer.

Törvénymódosító javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a Fidesz a nyugdíjak értékcsökkenésének megakadályozása érdekében. Iván László, az ellenzéki párt képviselője elmondta: a kormány tervei alapján január 1-jétől megváltozna a nyugdíjak számítási módja, így szerinte a jövő évtől nyugdíjba vonulóknak átlagosan 8 százalékkal lenne kevesebb a járandóságuk.

A főpolgármester szerint a működőképessége határán álló BKV-nak nincs forrása a további béremelésre. Demszky Gábor azt mondta: ha a társaság nem tudja tartani üzleti tervét, akkor a következő években még több dolgozót kell elbocsátani. Közben az érdekképviseletek azt közölték: jövő kedden várhatóan megtartják a sztrájkot, miután a legutóbbi egyeztetésen sem született megállapodás az idei bérfejlesztésről.

Az egészségügyi hatóságoknak már összesen 20 fertőzöttről van tudomásuk, akik nyers kecsketej fogyasztása után kaptak vírusos agyhártyagyulladást. A zalaegerszegi kórházban 15 beteget ápolnak, egy ember az otthonában lábadozik, egy másik bejelentkezett vizsgálatra az intézménybe. Szombathelyen három beteget kezelnek, akik a zalai fertőzött kecsketejből fogyasztottak.Szeptember elsejével átlagosan 2,7 százalékkal emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója. Az adó növeléséről még tavaly nyáron számolt be a kormányfő az Új egyensúly program ismertetésekor. Az akkori döntés értelmében tavaly szeptemberben 5,7 százalékkal, míg az idén április elsején újabb 2,7 százalékkal nőtt a cigaretta jövedéki adója.

Közös európai katasztrófavédelmi hálózat kiépítését sürgeti Fazakas Szabolcs európai parlamenti képviselő. A szocialista politikus a görög erdőtüzekre utalva úgy fogalmazott: Európa-szerte rendszeresen előfordulnak jelentős természeti katasztrófák, az érintett országok azonban magukra vannak hagyva. Görögországban már 64 halálos áldozata van az erdőtüzeknek, amelyek többségét a hatóságok gyanúja szerint gyújtogatás okozta. Az oltásban segédkező magyar tűzoltóegység Évia szigetén dolgozik. Cziva Oszkár, a csoport vezetője az InfoRádióban elmondta: azon a környéken, ahol részt vesznek a munkában, már nem veszélyeztet településeket a tűz. Hozzátette: pénteken reggel indulnak majd haza Görögországból.

New Orleansba látogatott az amerikai elnök a Katrina hurrikán pusztításának második évfordulóján. George Bush egyperces néma főhajtással emlékezett az áldozatokra. A Katrina 2005. augusztus 29-én csapott le az Egyesült Államok Mexikói-öböl menti részén. A természeti csapásban mintegy 1600-an haltak meg és több tízezren hajlék nélkül maradtak Louisiana, Mississippi és Alabama szövetségi államokban.

Szerda este megkezdődött a 64. Velencei filmfesztivál; a programsorozatot Joe Wright brit rendező Bűnhődés című filmjének vetítése nyitotta meg. Az Arany oroszlánért versengő 22 alkotás közül kilenc az Egyesült Államokat képviseli, köztük három koprodukció is van. A fesztivál zsűrijében az idén kizárólag rendezők foglalnak helyet, a testület elnöke a kínai Csang Ji-mou, aki a '90-es években kétszer is fődíjat nyert Velencében.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×