eur:
389.44
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szonda Ipsos: szocialista szavazók is átálltak a Fideszhez

Mindkét nagy párt, az MSZP és a Fidesz is növelte támogatottságát az elmúlt hetekben - derül ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutató cég felmérésből, amely szerint jócskán akadnak olyanok is, akik volt szocialista szavazóként most a Fideszre adnák a voksukat.

Augusztusban is folytatódott az MSZP támogatottságának felfelé araszolgatása, négy hónap alatt 4 százalékponttal lettek többen a párt hívei - számol be a Szonda Ipsos felméréséről a Népszabadság. Ugyanakkor a Fidesz esetében megállt, sőt a visszájára fordult az előző hónapok csökkenő tendenciája, a Fidesz-tábor mérete ezúttal három százalékponttal bővült. A választókorú közönség 34 százaléka preferálja az ellenzéki pártot, 20 százaléknyian állnak a vezető kormánypárt mögött. Jócskán akadnak olyanok is, akik volt szocialista szavazóként most a Fideszre adnák a voksukat. Hogy ők pontosan hányan vannak - többek között ez is kiderül a napilapból.

Kulcsszerepbe került a tervezett kormányzati negyed megvalósításánál a Demján Sándor által tulajdonolt West End Beruházó Kereskedelmi Zrt - írja a Magyar Nemzet. Lényegében e cég hozzájárulásától függ, hogy létrejöhet-e a tervezett fővárosi beruházás. A közúti kapcsolatokat jelentő telkekre ugyanis a társaság földhasználati joggal rendelkezik. Hiába egyezett meg a kormány a MÁV vezérkarával a telkek vételáráról, a kormányzati negyed terve pillanatnyilag futóhomokra: olyan telkekre épül, amelyek nem a magyar állam tulajdonában vannak. A tulajdonos a MÁV, amely viszont az elmúlt években, évtizedekben harmadik szereplőknek, magántulajdonú cégeknek adott rendelkezési jogot e telkek felett. Ha az állam nem tud dűlőre jutni, megegyezni ezekkel a jogtulajdonosokkal, nem lesz működőképes a kormányzati negyed. A részletekről a Magyar Nemzetben olvashatnak.

A korábbi terveket részben módosítva vonnak össze három budai kórházat, két pesti intézményből pedig a főváros legnagyobb kórházát hozzák létre - számol be róla az Index. A főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén több kórház összevonását hagyták előzetesen jóvá. A Péterfy Sándor utcai kórházat összevonják az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézettel, így a korábban már 1360 fősre bővített Péterfy kórház (amelybe már beolvasztották előzőleg az Erzsébet Kórházat is), több mint kétszáz fővel bővül, és így Budapest legnagyobb gyógyító intézménye lesz. A másik nagyobb kórházi átszervezésről már régóta vitáznak a Fővárosi Önkormányzat vezetői. Ez az átalakítás három budai kórházat, a János, a Margit és a Budai Gyermekkórházat érinti.

Magyarországon az idősebb dolgozókhoz hasonlóan a fiatalok körében sem népszerű az önfoglalkoztatás és a részmunkaidő. Hosszú távon a nagy többség biztonságra és határozatlan idejű szerződésre vágyik - írja a Napi Gazdaság. A KSH adataiból kiderül az is, hogy a fiatalok nagyon kevéssé mobilisak, sokan közülük nem hajlandóak ingázni vagy máshová költözni egy-egy állás reményében.

Ellentétesnek tartja a verseny szellemével a hazai több-biztosítós rendszer tervét az a szlovák szakember, aki korábban e témában az SZDSZ egyik tanácsadója volt - olvasható a Világgazdaságban. Ellentmondást érez abban, hogy a többségi állami tulajdonú egészségpénztárak profitját központilag korlátoznák, hiszen a társaságoknak - a gyógyítómunka finanszírozása miatt - időbeli és költségbeli kockázatokkal kell számolniuk. Ám a szocialisták képviselője szerint a reform nem profitérdekeltségű biztosítókról, hanem a tb stabilitásáról, a jobb betegellátásról szól. Így - s ebben, úgy tűnik, egyetért a koalíció - az állam beleszólhat a pénztárak működési költségeinek alakulásába, felső korlátot szabhat a hasznuknak. Hogy a jog lehetővé teszi-e ezt a versenykorlátozást - erről olvashatnak a VG-ban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×