eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ötpárti egyeztetés: csak az ellenzéki pártok támogatták a fideszes javaslatokat

Az ellenzéki pártok támogatták, a kormánypártok azonban nem tartották elfogadhatónak a választási költségek csökkentéséről szóló fideszes javaslatokat a témában rendezett ötpárti egyeztetésen.

A Fidesz operatív igazgatója a megbeszélés után az InfoRádiónak hangsúlyozta: a KDNP és az MDF támogatta a javaslatokat, míg a kormánypártok szakmai és politikai kritikát fogalmaztak meg a felvetésekkel szemben. Nyitrai Zsolt kiemelte: bízik abban, hogy a tárgyalások folytatódnak, és a javaslatokat elfogadják.

A fideszes politikus közölte: elképzeléseikkel választásonként legkevesebb egymilliárd forintot lehetne megtakarítani.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra: azt javasolják, hogy ésszerűsítsék a választási informatika kiadásait, az informatika és a nyomdai központ beszerzéseinek ellenőrzésére hozzanak létre országgyűlési eseti bizottságot, töröljék el a borítékot a választásokon, tegyék ingyenessé a közérdekű hirdetmények közzétételét. Kezdeményezték továbbá, hogy az OVB választott tagjai ne kapjanak tiszteletdíjat, csak költségtérítést.

A Fidesz operatív igazgatója azt mondta, ötpárti tárgyalást kezdeményeznek a hét pontból álló párt- és kampányfinanszírozási javaslatokról is.

Ebben a javaslatcsomagban a többi között azt kezdeményezik, hogy legyenek egységesek a különböző választásokra vonatkozó szabályok, és ne legyenek fizetett politikai hirdetések, valamint töröljék el a kampánycsendet.

MSZP: figyelemelterelő akciót szervezett a Fidesz

Viccnek nevezte az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese a Fidesz által kezdeményezett ötpárti találkozót. Göndör István kiemelte: az ellenzéki párt figyelemelterelő akciót szervezett, amelynek valódi célja az volt, hogy a sajtó foglalkozzon a kezdeményezéssel.

Az MSZP politikusa szerint az ellenzéki javaslatok nem voltak szakmailag megalapozottak, a hangoztatott egymilliárd forint helyett csak néhány millió forintot lehet megspórolni általuk. Olyan kérdésekről nem lehetne eseti bizottságot felállítani, amelyeket különböző törvények szabályoznak - hangsúlyozta.

Göndör István kiemelte: az MSZP azt javasolta, a kormánynak, hogy az állami költségcsökkentésről nyújtson be a parlamentnek egy saját javaslatot, amely a korábbi ötpárti konszenzuson alapul.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×