eur:
394.58
usd:
354.65
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Gyurcsány hiába levelez, nem kap választ

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Lendvai Ildikó, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője levélben fordult a Fidesz elnökéhez Orbán Viktorhoz, valamint Navracsics Tibor frakcióvezetőhöz. Ebben kifejtik: nem tekintik hitelesnek a legnagyobb ellenzéki párt levelét, amelyben a Zsidó Világkongresszus aggodalmát igyekeztek eloszlatni, amelyet a Magyar Gárda megalakulása váltott ki.

Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető mindössze ennyit válaszolt: "A mai napon faxon átküldött, a jelen helyzettel kapcsolatos gondolataikat tartalmazó levelüket érdeklődéssel, ám némi értetlenséggel olvasva, jelezni kívánom, hogy a levelet megkaptuk".

Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó a levélben úgy fogalmaz: "Magyarországon nehéz elhinni és kétely nélkül üdvözölni a Fidesz fogadkozását, mely szerint a magyar jobboldal meghatározó erejeként nem kíván politikai menlevelet adni egyetlen olyan szervezetnek, ideológiának sem, amely mások egyenjogúságát, szabadságjogait, vagy méltóságát veszélyeztetné".

Szerintük ugyanis a Fidesz vezetőinek szavai és tettei nem ezt támasztják alá. Emlékeztetnek arra, hogy Orbán Viktor arra szólította fel híveit, hogy előfizetésükkel támogassák a Magyar Demokrata című folyóiratot, "amely nemcsak a köztársaság alapértékeit tartja szüntelen össztűz alatt, de időnként a Holocaust tagadásától sem riad vissza".

Tusnádfürdő, Jobbik, árpádsávos zászló

A példák sorát így folytatják: "Vajon hitelesíti-e a külföldre címzett és hangolt levelet az a tény, hogy néhány évvel ezelőtt Ön, Elnök úr - kétértelmű mondatokra és cinkos kacsintásokra épülő magánhagyományt teremtve ezzel - kimondta egyik leghírhedtebb tusnádfürdői szentenciáját? Ebben a baloldallal kapcsolatban - mint közös tulajdonságokkal leírható állatfajok esetében szokás - genetikai meghatározottságra" utalt, illetve arra, hogy e politikai közösség menetrendszerűen ráront" a saját nemzetére."

A miniszterelnök és a szocialista frakcióvezető a levélben a Fidesz üzenetének tartalmát megkérdőjelezi azért is, mert mint írják, korábban az ellenzéki párt elnöke "a Magyar Gárda mögött álló Jobbik Magyarországért Mozgalom nevű szélsőjobboldali szerveződés tagjairól azt nyilatkozta: bátorító szeretettel nézi mindazt, amit csinálnak, hiszen becsületes, rendes, nemzeti érdekek iránt elkötelezett, az élet mélyebb értelmét kereső fiatalokról van szó."

Hozzáteszik: a Fidesz a tavalyi önkormányzati választáson 79 helyen indított jelöltek a Jobbik támogatásával, "és e szélsőjobb szerveződés elnöke, a Magyar Gárda hivatalos ötletgazdája, Vona Gábor is közeli, szellemi rokonságban állhat az ellenzék vezérével, hiszen egyazon polgári kör tagjai voltak".
Szerintük a Fidesz antifasiszta manifesztumát az sem hitelesíti, hogy a párt vezetői nem akarják megérteni, miért aggályos az, ha a 23 történelmi zászló közül egyetlen egyet fedez fel magának "a nemzeti-radikális hívek hagyományőrző serege".

"Éppen azt az egyet, amely alig több mint fél évszázaddal ezelőtt súlyosan és örökre kompromittálódott e nemzet tisztességes tagjai szemében, hiszen az árpádsávos, nyilas zászlók lobogása alatt masíroztatták erőltetett menetben a haláltáborok felé, vagy lőtték a Dunába honfitársaink ezreit" - olvasható a levélben.

A szocialista politikusok levelükben kifogásolták azt is, hogy a néhány hete, atrocitásokkal lezajlott melegfelvonulás után egyetlen fideszes vezető sem határolódott el azoktól, akik megfélemlítették, megalázták és megverték az identitásuk miatt hátrányt szenvedőket.

Lehetőség a változtatásra, az önvizsgálatra

Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó a levelet úgy folytatja: a példák tükrében a levél, amelyet a Fidesz a Zsidó Világkongresszusnak küldött, lehetőséget ad a pártnak arra, hogy elkerülje a kettős beszédet, valamint arra, egyértelműen és következetes kiállásra, a változtatásra, az önvizsgálatra.

"Nem lehet ugyanis - még kifelé sem - kérlelhetetlen demokratának és humanistának mutatkozni, illetve ezzel egyidejűleg genetikai meghatározottságra utalni, újnyilas zászlóknak politikai védelmet nyújtani, vagy szélsőjobboldali szervezetekkel szellemi-lelki, sőt politikai szövetséget fenntartani. Vagy-vagy, Uraim!" - írja a két politikus.

Szűkszavú válasz

A levélre a Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor igen szűkszavúan választolt. Mindössze ennyit írt: "A mai napon faxon átküldött, a jelen helyzettel kapcsolatos gondolataikat tartalmazó levelüket érdeklődéssel, ám némi értetlenséggel olvasva, jelezni kívánom, hogy a levelet megkaptuk.A Zsidó Világkongresszus aggodalma

A Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus vezetői levéllel fordultak a miniszterelnökhöz a Magyar Gárda megalapítása miatt, amelyben azt kérték: tegyen meg mindent annak érdekében, hogy "megállítsanak bármely politikai pártot, amely beszéddel, fegyveres fenyegetéssel vagy más eszközökkel faji erőszakra ösztönöz, a gyűlölet és a bigottság kifejezéseit
használva".

Gyurcsány Ferenc ezután arra kérte a legfőbb ügyészt, hogy különös figyelemmel kövesse a Magyar Gárda nevű szerveződés működését, és a hatályos jogszabályokkal, valamint a magyar alkotmánnyal ellentétes cselekmény esetén haladéktalanul lépjen fel.

A Fidesz levele

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Navracsics Tibor, a párt parlamenti frakciójának vezetője is levélben reagált a Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus vezetőinek aggodalmaira.

"A Magyar Köztársaság legnagyobb ellenzéki pártjának és
Közép-Európa egyik legnagyobb politikai szervezetének vezetőiként biztosítjuk Önöket: a Fidesz nem engedi, hogy bármely honfitársunkat származása, vallási vagy egyéb identitása alapján hátrányos megkülönböztetés érjen" - írták a Fidesz vezetői.

Az ellenzéki politikusok hangsúlyozták: a jövőben is ki fognak állni minden társadalmi csoport mellett, amelyet fenyegetés ér, vagy amelyek szabadságjogait önkényesen korlátozni akarják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×