eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kende János: "A filmezés rendetlensége vonzott"

A magyar és a nemzetközi filmművészetben elért eredményeiért a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést vehette át Kende János Kossuth-díjas filmoperatőr, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektori megbízottja, a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke.

Nevelőanyja televíziós rendező volt, és bár korábban építészmérnök szeretett volna lenni, harmadikos gimnazistaként elhatározta, hogy operatőr lesz.

A filmezés "rendetlensége", szokatlanság és változatossága vonzott - mondta Kende János az InfoRádióban.

Az operatőr, akinek első filmje az 1967-es Csend és kiáltás volt, addig dolgozott, amíg úgy érezte, ki tud találni valami újat.

Kende János Jancsó Miklóssal dolgozott a legtöbbet, tizennyolc filmet jegyeznek közösen.

Az operatőr szerint azért volt ilyen hosszú a munkakapcsolatunk, mert Jancsó Miklós mindig újítani akart, és érdeklődött az új formák, technológiák iránt.

A Kossuth-díjas operatőr elmondta: Sirokkó című filmje áll a legkevesebb - tizenkettő vagy tizennégy - beállításból, amely, amikor leforgatták, egyedülálló kísérletnek számított, később azonban másoknál természetessé vált, hogy nem dolgoznak sok snittel.

Kende János elárulta: kedvenc filmje a Csend és kiáltás, amely azért is emlékezetes számára, mert fiatalon lehetőséget kapott egy nagyjátékfilm leforgatására, ez pedig izgalommal és feszültséggel töltötte el.

Az operatőr 2002 óta nem forgat, tizenkét éve oktat azonban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Elmondta: ez kielégíti. Tanítványai között van Pohárnok Gergely, Garas Dániel és Lukács Dávid is.

Hanganyag: Sárközi Lóránt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×