eur:
394.12
usd:
354.34
bux:
72750.5
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Interneten az ételmérgezésekért felelős cégek nevei - a nap legfontosabb hírei

Eddig összesen hét vállalkozás neve került fel arra a nyilvános listára, amelyen ételfertőzésekért és ételmérgezésekért felelőssé tehető cégek szerepelnek tavaly augusztus óta.

Jelentős támogatást kapnak a következő években a magyarországi fogyatékkal élők; ennek keretében összesen mintegy 100 milliárd forintos konkrét intézkedési tervet fogadott el a kormány - jelentette be a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. Csizmár Gábor a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a cél az, hogy a mintegy 600 ezer fogyatékkal élőnek jobb legyen az életminősége és megkaphassanak minden rehabilitációs szolgáltatást. A kabinet elfogadta az Európa-politikai stratégiát is, amely 2014-ig határozza meg Magyarország uniós törekvéseit. Göncz Kinga külügyminiszter erről beszámolva azt mondta: a stratégia a gazdasági és politikai együttműködés mellett kiemelten fontosnak tartja az eurózónához csatlakozást, valamint a versenyképességet és az esélyegyenlőség megteremtését. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a bejelentésre reagálva azt közölte: a kormánynak továbbra sincs Európa-politikája, mivel jelenleg nem foglal állást egyetlen fontos európai kérdésben sem.

Tovább tárgyal a fagykárenyhítésről a tiltakozó gazdákkal a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium; a meghatalmazásról a kormány ülésén döntöttek, miután megvitatták a tárca előterjesztését. Dékány András, a minisztérium szóvivője elmondta: az esetleges javaslatokról csak azután adnak tájékoztatást, hogy azokat ismertették a gazdálkodók képviselőivel. Az agrártárca és a szabolcsi termelők kedden sem tudtak megállapodni a kárenyhítésre szánt összegről, de néhány kérdésben, így például a kedvezményes hitelfelvétel és a belterületi gyümölcsösök fagykárenyhítése ügyében közeledtek az álláspontok.

Rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte hétfőre az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságában a testület fideszes elnöke. Font Sándor közölte: a tanácskozáson a tervek szerint elsősorban az idei gabonahiányról és az azzal összefüggő várható élelmiszerár-emelkedésről tárgyalnak majd. A politikus az InfoRádióban elmondta: a Fidesz képviselői határozati javaslatban kezdeményezik, hogy a kormány zárolja a Magyarországon lévő uniós intervenciós gabonakészleteket a hazai állattenyésztők számára. Közben Herbály Imre, a bizottság szocialista alelnöke az InfoRádióban emlékeztetett arra: a kormány már korábban is tett lépéseket arra, hogy az Európai Unió Magyarországon tárolt gabonakészletei a hazai gazdákhoz kerüljenek.

Utasítást adott ki Bencze József országos rendőrfőkapitány a rendőri korrupció elleni eredményesebb fellépés érdekében. Az utasítás új elemeket is tartalmaz, így például a vagyonosodás vizsgálatát. Az ellenőrzésre akkor lesz lehetőség, ha egy rendőr nem tud megnyugtató magyarázatot adni vagyongyarapodására. Ugyancsak új elem, hogy az eddiginél nagyobb figyelmet fordítanak a szolgálati igazolványokkal való visszaélésekre és a központi segélyhívó telefonszámokra érkező állampolgári bejelentések szakszerű, kulturált kezelésére.

Eddig összesen hét vállalkozás neve került fel arra a nyilvános listára, amelyen ételfertőzésekért és ételmérgezésekért felelőssé tehető cégek szerepelnek tavaly augusztus óta. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a honlapján közli azt is, hogy a hét társaság - minden esetben szalmonella-fertőzést okozó élelmiszer előállításával vagy eladásával - összesen 577 ember megbetegedését okozta.

Több mint 112 ezer gépkocsi készült az első félévben az esztergomi Suzuki gyárban; ez azt jelenti, hogy a teljesítmény 145 százalékkal növekedett az elmúlt év hasonló időszakához képest. Isao Ozawa vezérigazgató elmondta: az eladott gépjárművek száma meghaladta a 116 ezret, ezzel a Suzuki belföldi piaci részesedése 18 százalék lett. Hozzátette: az idén 50 milliárd forintot fordítanak kapacitásbővítésre, új robotok beszerzésére.

Petícióval fordul a szlovák kormányhoz a Tőketerebesre tervezett hőerőmű ügyében a Fidesz - közölte az ellenzéki párt alelnöke. Pelczné Gáll emlékeztetett arra, hogy a széntüzelésű hőerőmű technológiája elmaradott, és így környezetvédelmi szempontból nagy mértékben veszélyeztetné a Tőketerebestől mintegy húsz kilométerre lévő, a világörökség részét képező Tokaj-hegyalja borászatát és idegenforgalmát valamint az egész Zemplént.

Péntektől 45 százalékkal csökkenti a Fehérorszországba irányuló földgázszállításait a Gazprom a mintegy 500 millió dolláros fehérorosz tartozás miatt. Az orosz óriásvállalat szóvivője közölte: a korlátozás nem érinti az európai tranzitszállításokat. Fehéroroszország a Gazprommal januárban kötött megállapodás alapján az idén a korábbi ár duplájáért, ezer köbméterenként 100 dollárért kapja az orosz gázt, miközben az európai vásárlóknak 260 dollárt kell fizetniük.

Nagy-Britanniában minden eddiginél nagyobb, 121,5 millió fontos, vagyis 45,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a versenyhivatal a British Airways-re, mert a légitársaság legfőbb versenytársával, a Virgin Atlantic-kel összehangolta az árait. A feljelentést a Virgin Atlantic tette, így ez a cég elkerülte a büntetést, miközben a British Airways további szankciókra számíthat az Egyesült Államokban is.

Címlapról ajánljuk
Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

A hideg, csapadékos idő beköszöntétől számított második nap második felében vagy a harmadik napon már képtelenek repülni a fecskék, mert a táplálékukat jelentő repülő rovarok eltűnnek – mondta az InfoRádióban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán azt tanácsolja, hogy legömbölyített végű csipesz segítségével leforrázott lisztkukaccal vagy nedves macskatáppal etessük meg a bajbajutott madarakat.

Magyarország aktiválta a válságelhárítási mechanizmust

Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust - jelentette be hétfőn Facebook oldalán az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×