eur:
394.4
usd:
355.43
bux:
0
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Felfüggesztették a tárgyalásokat a gazdák - a nap legfontosabb hírei

Felfüggesztették az agrárminisztériummal folytatott szakértői tárgyalásokat a gazdák képviselői, mert a kormánytól várják, hogy szerdán döntést hozzon a fagykárenyhítés összegének megemeléséről. Korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 5 milliárd forintra tett javaslatot, de a gazdák ennél többet követelnek.

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének igazgatója az InfoRádióban elmondta: a tárgyalásokon közeledtek az álláspontok a kedvezményes hitelfelvétel és a belterületi gyümölcsösök fagykárenyhítése kapcsán, de megegyezés egyelőre nem született.

A keddi megbeszélések után Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára közölte: bevonják a kárenyhítésbe az úgynevezett belterületi ültetvényeket, és javaslatot tesznek katasztrófa sújtotta területté nyilvánításhoz szükséges jogszabályi módosításokra. Emellett biztosítják a fagykár miatt munkanélkülivé váló emberek foglalkoztatását ugyancsak.

Bírságol az Egészségbiztosítási Felügyelet

Januári fennállása óta 78 esetben szabott ki bírságot, összesen 12és fél millió forintos értékben az Egészségbiztosítási Felügyelet - közölte a szervezet elnökhelyettese. Holchacker Péter, a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a legnagyobb bírság 3 millió, a legkisebb 10 ezer forint volt.

Budai Bernadett kormányszóvivő arról számolt be, hogy az ország valamennyi régiójában egy-egy, a fővárosban és a Közép-Magyarországi Régióban pedig két olyan jogvédő iroda nyílik, amely a betegek, a szociális ellátottak és a gyermekek jogaival foglalkozik. A kormány körülbelül egymilliárd forintot szán a civil irodák támogatására.

A fideszes Pesti Imre az InfoRádióban azt mondta: a felügyelet elhallgatja azokat a panaszokat, amelyek rossz fényt vetnének a kormányzati intézkedésekre.

Fidesz: nem váltotta be a reményeket a vizitdíj


A Fidesz szerint nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése. Pesti Imre, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: az intézkedések nem járultak hozzá az alapellátás fejlesztéséhez, és nem oldották meg a kórházak anyagi gondjait sem.

A politikus a Kórházszövetség adataira hivatkozva közölte: az intézmények adóssága az utóbbi időben elérte az 50 milliárd forintot, és - mint mondta - egy közvélemény-kutatás szerint az alacsony jövedelműek mintegy negyede a vizitdíj miatt nem megy el orvoshoz.Olasz céget vett meg a MOL

18 százalékkal növelte a MOL-csoport finomítói kapacitását az, hogy a magyar olajtársaság megvásárolta az olasz IES olajvállalat 100 százalékát - közölte Mosonyi György, a vállalat vezérigazgatója. A magyar olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján azt közölte: a tegnap jóváhagyott megegyezés értelmében a végleges vételárat a tranzakció lezárása után, várhatóan csak az év utolsó felében hozzák nyilvánosságra.

Mosonyi György azt mondta: az ügyletnek semmi köze az OMV felvásárlási szándékához, a MOL mintegy fél évig tartó versenytárgyalást követően írta alá a szerződést. Piaci források korábban arról számoltak be, hogy a magánkézben lévő, finomítással és kereskedelemmel foglalkozó olasz vállalat értéke mintegy 800 millió euró.

Tiltakozik a Fidesz a privatizáció ellen


Tiltakozik a MÁV teherfuvarozó cégének privatizációja ellen a Fidesz. Fónagy János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban azt mondta: olyan stratégiai vagyonról van szó, amelynek magánosítása sem a vasúttársaságnak, sem a szállítmányozóknak, sem az adófizetőknek nem érdekük.

Kóka várja a mobilszolgáltatókat

Továbbra is azt várja a gazdasági tárca vezetője a magyarországi mobilszolgáltatóktól, hogy az ügyfelek érdekében haladéktalanul térjenek át az új, olcsóbb uniós roaming-tarifákra. Kóka János elmondta: a hírközlési hatóság ellenőrzi majd a szolgáltatókat, hogy az olcsóbb külföldi telefonálásból adódó esetleges profitkiesésüket ne építhessék be a belföldi percdíjak költségeibe.

Közben a Vodafone Magyarország bejelentette: szerdától csökkenti a roaming-tarifát. Beck György, a cég vezérigazgatója az InfoRádióban elmondta: a fejlesztéseket befejezték, ezért döntöttek úgy, hogy már augusztus 1-től biztosítják a kedvezőbb tarifákat

Akció az ittas vezetés ellen

Országos figyelemfelkeltő akciót indít a rendőrség az ittas vezetés visszaszorításáért. Erről Bencze József országos rendőrfőkapitány számolt be a nemzetközi kampányt elindító Mika Häkkinen kétszeres Forma 1-es világbajnokkal közösen tartott tájékoztatón.

Bencze József emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a közúti balesetek elsődleges oka ugyan a gyorshajtás, de 13,2 százalékukban az alkoholos befolyásoltság is közrejátszott.

Segítséget kérnek a fatermelők

Azonnali kormányzati intézkedéseket sürget a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége a fagy és tűzkárok enyhítésére. A szervezet közleménye szerint az érintettek a károsodott faanyag kitermelésének, eltávolításának és a terület felújításának költségeit nem tudják kigazdálkodni, így központi segítség nélkül a helyzet kezelhetetlenné válik.

Radioaktív sugárzás miatt visszafordítottak egy vonatot

Az ukrán hatóságok radioaktív sugárzás miatt visszafordítottak egy tehervonatot a záhony-csapi határállomáson Magyarországra - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Észak-Alföldi Regionális Parancsnokságának sajtószóvivője.

Kupecz József elmondta: a cirkónium ércet szállító tehervonat Szlovéniából, Magyarországon és Ukrajnán át Fehéroroszországba tartott. A százados hozzátette: a sugárzás miatt riasztották a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság illetékes szakembereit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×