eur:
385.91
usd:
355.5
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Gyurcsány adta át a szűrőgépet, az OEP viszont nem támogatja

Nem támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház tulajdonában lévő, a rossz indulatú daganatos megbetegedések korai felismerését segítő PET-CT gép működtetését - mondta a kórház főigazgatója. Az egészségügyi tárca államtitkára ugyanakkor úgy véli, az intézmény pályázhat a támogatásra, és ha nyer, jövőre megkapja a finanszírozást.

2006 augusztusában adta át a miniszterelnök a PET-CT készüléket a Bács-Kiskun Megyei Kórháznak, miután megújult és kibővült az intézmény onko-radiológiai központja - mondta az InfoRádiónak a kórház főigazgatója.

Svébis Mihály hozzátette: a készülékkel csupán néhány vizsgálatot tudnak elvégezni, mert azokat a megyei kórház maga finanszírozza, pénz azonban egyre kevesebb van erre.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem finanszírozza ennek az önkormányzati beruházásból beszerzett PET-CT-készüléknek a működtetését, ellentétben a másik három, magánkézben lévő berendezéssel - közölte a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója.

Holott éppen azért kéne fizetnie a gép működtetésének költségeit az OEP-nek, mert a készüléket az adófizetők pénzéből vásárolták - vélekedett Svébis Mihály.

A PET-CT ára 460 millió forint volt, és egy hitelkonstrukcióban került a megyei kórházhoz, a megyei önkormányzat fizeti utána a hiteltörlesztést úgy, hogy a készüléket alig használják. A kórház hetente 5 vizsgálatot tud saját pénzből elvégezni, de, ha a beteg kifizeti használatának árát, 250 ezer forintot, őt is megvizsgálják - mondta el a kórházigazgató.

A PET-CT nagy előnye, hogy segítségével még korai stádiumban felfedezhetőek a rosszindulatú daganatos megbetegedések, ilyenkor pedig még van esély a teljes gyógyulásra. A korábban már kezelt páciensek daganatainak kiújulását is korán képes kimutatni a készülék - közölte Svébis Mihály.Nem a tulajdonosi szerkezet, hanem a pályázatok benyújtásának ideje határozta meg azt, hogy mely PET-CT készülékek vizsgálatait kinek fizeti ki az egészségbiztosító - közölte az egészségügyi tárca államtitkára.

Kovács Attila kiemelte: az OEP 2006-ban kezdett egy ötéves programot a PET-CT vizsgálatok finanszírozására. Ennek keretében az első évben 3200, az ötödik évben pedig már 12 ezer vizsgálat finanszírozására jut pénz - fejtette ki az államtitkát.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház akár idén is pályázhat támogatásra, és ha nyer, jövőre plusz 1400 vizsgálat finanszírozására nyílhat lehetőség - mondta el Kovács Attila.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×