eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Navracsics: valószínűbb egy tavaszi népszavazás - a nap legfontosabb hírei

A Fidesz frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: a Fidesz és a KDNP szeretné a 6 kérdésről egyidőben megkérdezni az emberek véleményét. Az ellenzéki politikus szerint a népszavazás legkorábbi időpontja késő ősszel lehet, de nagyobb a valószínűsége egy 2008. tavaszi referendumnak.

Londonban új kormányt és prioritásokat ígért az új kormányfő. Gordon Brown - aki szerda délután vette át miniszterelnöki megbízását II. Erzsébet királynőtől - első beszédében nem közölt részleteket, de korábban fő célkitűzései között említette a brit állami egészségügyi hálózat ingyenességének megtartását. Az 56 éves Gordon Brown a 11. brit miniszterelnök azóta, hogy II. Erzsébet trónra lépett; egyben az 53. lakója a Downing Street 10. alatti hivatalos rezidenciának. Tony Blair távozó kormányfő - lemondásának benyújtása előtt - azt mondta: nem hiábavaló az iraki és afganisztáni brit szerepvállalás. A politikus - aki több mint tíz évig állt a brit kormány élén - közölte: őszintén sajnálja, hogy a brit haderőnek jelentős veszélyekkel kell szembenéznie a két országban, ahol - ahogyan fogalmazott - hazájuk és a világ biztonságáért harcolnak.

A miniszterelnök ellenséges kivásárlási szándéknak tartja az OMV lépését, amellyel a cég 18,6 százalékra növelte részesedését a MOL-ban. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: azon lesznek, hogy meghiúsítsák ezt az ügyletet, és ebben a kormány is kész szerepet vállalni. A Fidesz támogatja a határozott kormányzati fellépést az ügyben. Varga Mihály, az ellenzéki frakció gazdasági kabinetjének vezetője azt mondta: elfogadhatatlan egy olyan tranzakció, amelynek célja a régiós verseny kiiktatása. Az OMV a hétvégén növelte 10-ről 18,6 százalékra részesedését a MOL-ban.

Magyarországon hozza létre regionális pénzügyi szolgáltató központját a Vodafone. Az erről szóló szerződést a cégcsoport elnöke és a kormányfő írta alá Budapesten. Gyurcsány Ferenc elmondta: a 746 új munkahelyet teremtő, 9 milliárd forintos beruházást az állam 1 milliárd 300 millió forinttal támogatja. A Vodafone csoport elnöke a tájékoztatón arról beszélt, hogy a budapesti központban a tervek szerint 18 ország üzleti tranzakcióit intézik. John Bond hozzátette: a beruházásért versengő 20 ország közül egyebek között a jól képzett munkaerő miatt döntöttek Magyarország mellett.

Az egészségügyi miniszter szerint évi 66 ezer beavatkozást tesz lehetővé az egynapos sebészeti ellátásokra kiírt pályázat. Horváth Ágnes a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a 46 győztes intézmény összesen évi 3,3 milliárd forintot kap erre a célra. A azt mondta: az Európai Unióban mintegy 50 százalék az egynapos sebészeti beavatkozások aránya, míg Magyarországon ez mindössze 2 százalék.

Nemcsak politikailag, hanem szakmailag is az eddigi leggyengébbnek tartja a jelenlegi Országos Választási Bizottságot a Fidesz frakcióvezetője. Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: a Fidesz és a KDNP szeretné a 6 kérdésről egyidőben megkérdezni az emberek véleményét, az viszont csak később dől el, hogy a 7. kérdés, amelyet magánszemélyek nyújtottak be a több-biztosítós rendszerről, belekerül-e a referendumba. Az ellenzéki politikus szerint a népszavazás legkorábbi időpontja késő ősszel lehet, de nagyobb a valószínűsége egy 2008. tavaszi referendumnak.

Csütörtökre hívta össze az olajügyekkel kapcsolatos, korábban titkosított dokumentumokat felülvizsgáló kormányzati munkacsoport első ülését a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányítására kijelölt miniszter. Szilvásy György az InfoRádióban elmondta: a mintegy 80 ezer oldalnyi dokumentumot 1998 és 2002 között, az Orbán-kormány idején titkosították. A szocialista politikus hozzátette: a munkacsoport első feladata, hogy begyűjtse és végignézze ezeket az iratokat. Hangsúlyozta: a titkosítás feloldásáról szóló szakmai döntések több hónapig tarthatnak. --A testületet a Kármán Irén tényfeltáró újságíró elleni pénteki támadás után hozták létre.

Augusztus végén megválik a Wallis Zrt. vezérigazgatói posztjától Gansperger Gyula. Az üzletember az InfoRádióban elmondta: az új vezető Müllner Zsolt eddigi igazgatósági tag lesz szeptember elsejétől. Szólt arról is, hogy a jövőben is segíteni szeretné a cég munkáját. Hozzátette: igazgatósági tagként elsősorban vagyonkezelési tapasztalatát hasznosíthatja, és néhány héten belül kiderül, hogy a cég melyik további területén kap feladatot. Távozásának okairól azt mondta: a kiemelkedő évet záró, stabilan működő Wallis Zrt. irányításában a jövőben más jellegű feladatok lesznek.

Szombaton a székelyföldi Zágonban helyezik örök nyugalomra Domokos Gézát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyik alapítóját, a szövetség első elnökét. A 79 éves író, szerkesztő kedd este, váratlanul hunyt el Marosvásárhelyen. Domokos Géza 1928. május 18-án született Brassóban. 1969 és '90 között a Kriterion Könyvkiadó alapító-igazgatója volt, irányítása alatt a kiadó a magyar szépirodalom és tudományosság tekintélyes műhelyévé vált. Közösségépítő munkásságát 1997-ben Kisebbségért Díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 2003-ban a Magyar Tudományos Akadémia Hazám-díjával ismerték el.

Címlapról ajánljuk
Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Szeptember 10-én volt az öngyilkosság-megelőzés világnapja. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatást az elmúlt egy évben mintegy harmincezer esetben keresték meg beszélgetésre, megértésre vágyó gyerekek és fiatalok. Több mint kétezer megkeresésben jelent meg az öngyilkossági gondolat, ezerötszáz esetben pedig önsértés miatt kértek segítséget a fiatalok.

Hóviharok szeptemberben: itt vannak a legvadabb videók

Boris meglehetősen télies havazást dobott az Alpok keleti területein már pénteken, ám a "móka" folytatódik majd a hétvégén is. A megosztókra feltöltött videók drámai képet mutatnak arról, milyen is az, amikor a nyárból egyik napról a másikra bezuhanunk a télbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×