eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Csodajárgány, amelyet a hatóságok nem látnak szívesen - képgaléria

"Mopedautó". Így nevezi a magyarországi forgalmazó azokat a kétüléses kis járműveket, amelyeket az Európai Unió országaiban segédmotorként ismernek el. A néhány száz kilós, néhány lóerős járművek tulajdonosainak nem kell fizetniük a parkolásért és az üzemanyagköltségük is elenyésző.

Magyarországon a Közlekedési Főfelügyelet nem hajlandó tudomásul venni, hogy ez a járműkategória a valóságban is létezik.

Bander Ferenc mopedautó importőr az InfoRádióban elmondta: a jármű a fontosabb paraméterek alapján segédmotor-kerékpárnak minősül.

Nem nehezebb 350 kilónál és 50 köbcentis szikragyújtású belső égésű motor vagy legfeljebb 4kw-os dízelmotor, esetleg elektromotor hajtja.

Mint mondta, az európai uniós jog lehetőséget ad a gyártóknak arra, hogy ilyen paraméterekkel négykerekű járgányokat is gyártsanak.

Bander Ferenc ezekkel a közlekedési eszközökkel elsőként négy éve találkozott. A közlekedésfelügyelet akkor azt mondta, hogy a jármű nem minősül segédmotor-kerékpárnak, a jogászok szerint azonban az.

A vállalkozó megkezdte a jármű importját, mint mondta, azoknak akarja értékesíteni, akik például egészségügyi okokból, vagy azért, mert elvették a jogosítványukat, nem vezethetnek autót.

Eddig majdnem ezer mopedautót hozott be az országba, ezeknek csaknem felét már forgalomba is állították.

Vállalkozása a tulajdonosok védelmét is ellátja, a rendőrök ugyanis gyakran nem fogadják el a járműről kiállított tanúsítványt.

A vállalkozó több mint egy éve hitelrontás miatt pert indított az állam ellen, amely szerinte rossz hírnevét kelti azzal, hogy az általa forgalmazott járművet nem tekinti segédmotor-kerékpárnak. A tárgyalást azonban még nem tűzték ki.

Bander Ferenc nem érti az állam magatartását, hiszen erre a közlekedési eszközre is vethetne ki adót, ugyanakkor a mopedautó által okozott környezetterhelés igen kicsi, és a parkolása is könnyebben megoldható, mivel kis helyet foglal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×