eur:
397.04
usd:
359.59
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Egyelőre csak kérdések vannak a két kórház között elhunyt férfi halála ügyében

Bejelentést tesz az ügyészségen a hódmezővásárhelyi polgármester azért, hogy vizsgálják meg, az új beutalási rend miatt halhatott-e meg az a 67 éves mindszenti férfi, aki két kórház között a mentőautóban vesztette életét péntek este. Az Egészségügyi Minisztérium szerint ez nem politikai kérdés: a szakmai felelősséget kell vizsgálni.

A pénteki után több olyan beteget vittek be a mentők a hódmezővásárhelyi kórházba, akiket a törvény rendelkezése szerint tovább kellett küldeni más kórházakba - mondta az InfoRádiónak a város fideszes polgármestere.

Lázár János hozzátette: ha valaki Hódmezővásárhely főterén összeesik, a száz méterre lévő helyi kórházba nem szállíthatják be, mert a vásárhelyi betegeket a szegedi sürgősségi osztályra kell szállítani.

Az ügyészséghez fordul

A polgármester közölte: bejelentést tesz az ügyészségen, hogy vizsgálják meg, milyen összefüggésben van egymással a beutalási rend és a haláleset, valamint hogy kellő gondossággal jártak-e el azok, akik módosították a beutalási rendet április elsejei hatállyal.

A hódmezővásárhelyi kórház szakmai álláspontja az, hogy a 67 éves mindszenti férfinak sokkal nagyobb lett volna az esélye az életben maradásra, ha nem kellett volna továbbküldeniük.

Lázár János azt nem tudta megmondani, hogy a 60-ból megmaradt 18 belgyógyászati ágy közül volt-e szabad, hogy az idős férfit felvegyék, de a szakorvosi értelemben szükséges feltételek rendelkezésre álltak.

Még Szegedhez tartoznak

Bár a területi önkormányzat kérvényezheti, hogy máshová tartozzon, mint amit a minisztérium kijelölt számára, azonban csak abban az esetben, ha a kijelölt fenntartó, ebben az esetben a szegedi önkormányzat hozzájárul az ellátási körzet átadásához.

A fideszes polgármester elmondta: Hódmezővásárhely, és Mindszent önkormányzata is kezdeményezte már ezt, a kérdés azonban Lázár János tudomása szerint Szegeden még nem került napirendre.A minisztérium szerint nem politikai kérdés

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Dél-alföldi régiójának tiszti főorvosa személyesen tájékozódott kedden a hódmezővásárhelyi kórházban annak a férfinak az ügyében, aki egy mentőautóban vesztette életét Hódmezővásárhely és Szentes között - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

A szaktárca közleményében azt írja: a hódmezővásárhelyi polgármester "ízléstelenül, az alapvető emberi normák, és mások gyászának megsértésével" politikai vádaskodást folytatott.

Szakmai vizsgálatnak és "nem politikusi kinyilatkoztatásnak" kell megállapítani azt, hibázott-e valaki és ha igen, akkor ki - folytatta a szakminisztérium.

Felelős-e a beteg, a kórház vagy a mentő?

Az Egészségügyi Minisztériumnál rámutattak arra, hogy vizsgálni kell azt, felvethető-e a beteg felelőssége, aki előző napig a szentesi kórházban kezelés alatt állt, az orvosi ellenjavallat és a családtagok kérése ellenére, saját felelősségére hagyta el az intézményt.

Az is kérdés, hogy indokolt volt-e, hogy a mentők a beteget nem a szentesi, hanem a hódmezővásárhelyi kórházba vitték.

A tárca szerint választ kell adni azon kérdésekre is, hogy szakmailag megfelelően látták-e el a beteget a hódmezővásárhelyi kórházban, indokolt volt-e a beteg továbbküldése, továbbá gondoskodott-e a kórház arról, hogy a beteget megfelelő kísérettel szállítsák át a szentesi kórházba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Judit: a fémtető akadályozta a tűz oltását a miskolctapolcai barlangfürdőben

Németh Judit: a fémtető akadályozta a tűz oltását a miskolctapolcai barlangfürdőben

Elektromos zárlat okozhatta a tüzet a Miskolctapolca Barlangfürdőben – közölte Miskolc polgármesteri hivatala a hatóságok jelentése alapján. Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője az InfoRádióban beszámolt arról, mi volt a gond a tűz oltásánál, illetve hogy mit tudnak most tenni a további károk megelőzéséért. Néhány fontos rész épen maradt a fürdőben.

Hatalmas a deficit az augusztusi költségvetésben, és egyelőre nem tudni az okait

Augusztusban valamivel több mint 414 milliárd forintos deficittel zárt a költségvetés, ez a valaha volt legnagyobb nyolcadik havi hiány. A Pénzügyminisztérium közleményében azt írta, a kormány figyelemmel kíséri a költségvetési mutatók alakulását és ha szükséges, további intézkedésekkel tartja a kitűzött hiánycélt, ami most 4,5 százalék.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×