eur:
388.55
usd:
361.44
bux:
68884.74
2024. május 8. szerda Mihály

Kilakoltatás: nem ellenőrzik az önkormányzatok mulasztásait

Több ezer rászoruló díjhátralékos ember kerülhet utcára, mert a napokban lejárt a téli kilakoltatási moratórium a fővárosban. Az Utca Embere önkéntes szociális hálózat szóvivője elmondta: az önkormányzatok az ingatlan-végrehajtási eljárások során nem vizsgálják meg, hogy megtettek-e mindent a díjhátralékosért, pedig a helyzet gyakran megoldható lenne kevésbé drasztikus módszerekkel.

A téli kilakoltatási moratórium csupán a díjhátralékosokra vonatkozik, az önkényes lakásfoglalókra nem, bár az Utca Embere önkéntes szociális hálózat minden elhelyezés nélkül kilakoltatottért, csak Budapesten több ezer emberért küzd - mondta a szervezet szóvivője.

Misetics Bálint hozzátette: általános probléma, hogy az ingatlan-végrehajtási eljárások során nem biztosítanak méltányos elhelyezést.

Rajtuk verik le a mulasztást

A kilakoltatásnak nem feltétele, hogy megvizsgálják: a háztartás megkapott-e minden olyan segítséget az önkormányzattól, amelyre jogosult, például a lakhatás fenntartása érdekében.

Tehát míg az önkormányzatnak nyilvánvaló kötelezettségei vannak az állampolgárainak jólétével kapcsolatban, az ilyen mulasztásokat nem kéri rajtuk számon senki, a kilakoltatásra váró embereken azonban behajtják a mulasztásaikat - közölte Misetics Bálint.

Vizsgálni kéne

Az Utca embere szervezet szerint a megoldás az lenne, hogy amíg ki nem vizsgálják, hogy minden támogatást megkapott-e kilakoltatásra váró háztartás, addig be kell szüntetni az eljárást, amennyiben pedig mulasztás történt, a támogatásokat visszamenőleg is meg kellene ítélni.

Misetics Bálint úgy véli, nem helyes az a felfogás, miszerint, ha nem lennének kilakoltatások, megnőne a rezsit nem fizetők száma. A kérdés szerinte ennél sokkal bonyolultabb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×