eur:
389.33
usd:
361.51
bux:
68403.17
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A cseh kormányfő látogatása is belpolitikai vihart kavart

A cseh miniszterelnök, Mirek Topolánek a magyar parlament külügyi, valamint európai ügyek bizottságának képviselői előtt elmondta: nyitott arra, hogy az Egyesült Államok interkontinentális rakétavédelmi rendszere a NATO struktúrájába illeszkedjen. A tanácskozás után az elhangzottakat másképp értelmezték a kormánypárti és másként az ellenzéki politikusok.

A cseh kormány szerdán döntött arról, hogy megkezdi a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a rakétavédelmi rendszerek egy részének hozzájuk telepítéséről.

Mirek Topolanek miniszterelnök a magyarországi látogatásán az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok, valamint az európai ügyek bizottságának együttes ülésén arra tett ígéretet, hogy Budapestet rendszeresen tájékoztatja a fejleményekről.

A megbeszélés után a két testület elnöke belpolitikai szempontból értelmezte a hallottakat. Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke Gyurcsány Ferenc kormányfő szavait furcsállta, aki korábban úgy nyilatkozott: nem tudja, hogy szükség van-e erre a rendszerre Európának, és a NATO mellett Oroszországgal is egyeztetni kell ebben a kérdésben.

"Konzultálni lehet, de ezekben a kérdésekben Oroszországnak semmiféleképpen nem indokolt vétójogot vindikálni. Különösen nem értem, hogy ha ezt egy magyar miniszterelnök veti fel" - mondta a fideszes politikus.

Az európai ügyek bizottságának szabad demokrata elnöke úgy fogalmazott, a rakétavédelmi kérdést ellenzéki kollegája arra használta fel, hogy Gyurcsány Ferenccel szemben fogalmazzon meg erős kritikát.

Eörsi Mátyás úgy vélte, nem csak Magyarország, hanem sok más uniós tagállam is bírálta ezért Csehországot.

"Semmi kivetnivalót nem látok abban, ha Csehország nemcsak a cseh területek, hanem Európa egésze védelme érdekében rakétákat telepít, de erről mindenkivel, így az oroszokkal is érdemes beszélni" - közölte Eörsi Mátyás.

A cseh miniszterelnök csütörtök délelőtt érkezett Budapestre. Magyar kollégájával folytatott találkozója után fogadta őt Szili Katalin házelnök is. Mirek Topolánek a megbeszélésen regionális együttműködést szorgalmazott a schengeni határőrizeti rendszer, az energiapolitika, illetve a szolgáltatások és a munkaerő liberalizációja területén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×