eur:
385.37
usd:
355
bux:
68089.11
2024. május 21. kedd Konstantin

A kulisszák mögött a színházi világnapon

A színházi világnapon a legtöbb teátrum nyílt kapukkal várja az érdeklődőket, akik bepillantást nyerhetnek a kulisszák mögé. Kedd este a magyarországi színházakban azonban nem a nemzetközi üzenet hangzik majd el az előadások előtt, hanem Parti Nagy Lajos külön erre az alkalomra írt köszöntője.

"Épületeket be lehet zárni, előadásokat szét lehet heccpolitizálni, de a színházat, mint néző és színész áhítatos performance-át nem lehet megszüntetni" - olvasható a színházi világnap üzenetében.

Az idén Magyarországon - rendhagyó módon - nem a nemzetközi üzenetet olvassák fel a színházakban az esti előadások előtt, hanem a Parti Nagy Lajos által írt "A verejték luxusa" című eszmefuttatást.

A Kossuth-díjas író, költő köszöntőjében arról ír, hogy "a színházat a személyesség, az egyszeriség minősége, varázsereje tartja meg, s teszi nélkülözhetetlenné".

Háború és színház


Általában ilyenkor a világ színházaiban ugyanaz az üzenet hangzik el az esti előadások előtt, ám most a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjában úgy érezték, mivel a nemzetközi üzenet a háború és a színház viszonyát taglalja, Magyarországon igazából nem aktuális.

Azt szerették volna, ha olyan köszöntő hangzik el ezen az estén, amely "itt és most szól a mai magyar nézőkhöz, színházi emberekhez".

A színházi világnap ez évi, nemzetközi üzenetét egyébként Sejk Szultán bin Muhammad al-Kászimi, az Egyesült Arab Emírségek Szövetségi Nemzeti Tanácsának tagja fogalmazta meg, aki kultúrapártoló és szerzői tevékenységéről is ismert.
A kultúra fontossága, a közönség szeretete

A világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Tárt kapukkal várnak

A legtöbb fővárosi- és vidéki teátrumban ma egész nap várják a látogatókat.

Az érdeklődők sok helyen betekinthetnek a kulisszák mögé, belenézhetnek egy-egy színházi próbába, találkozhatnak, beszélgethetnek a színészekkel.

A cél: közelebb hozni egymáshoz a művészetet, művészeket és a közönséget.Fővárosi programok

A MASZK színészegyesület a színházi világnapon jótékony célú gálaestet rendez Színház az egész... címmel a Madách Színházban, többek között Psota Irén, Börcsök Enikő, Haumann Péter, Mácsai Pál közreműködésével. A program része a Gobbi Hilda-, Soós Imre-, Vámos László-, Mensáros László- és Hevesi Sándor-díjak átadása is.

Az Új Színházban kedden nyílt napot tartanak. Az érdeklődők betekinthetnek a kulisszák mögé, és láthatják a Veszedelmes viszonyok című francia darab próbáját, amelyet áprilisban mutat be a teátrum Kiss Csaba rendezésében. A két főszerepet Györgyi Anna és Seress Zoltán játssza. Este a Phaedra című darab előadása után közönségtalálkozót tartanak.

A Bárka Színházban kedd délelőtt Szervusztok Pajtikák, avagy Vitéz László és a többiek címmel Kemény Henrik bábelőadása látható, délután a színház stúdiósai adják elő Mágnás Miska című produkciójukat. Ezután kulisszajárást tartanak: a színfalak mögötti életet a színészek kalauzolásával ismerhetik meg a nézők, akik az esti előadás próbáját is "megleshetik". A közönség este az Empedoklész című produkciót láthatja. Az est zárásaként Alföldi Róbert igazgató a jövő évadra szóló szabadbérleteket sorsol ki a nézők között.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kerekasztal-beszélgetést rendez kedden Bécsy Tamás esztéta, irodalom- és drámatörténész emlékére, az Örkény István Színházban pedig a Magyar Színházi Portál átalakulásáról lesz szó.

A világnapon az Örkény színházban a Szibéria Transz (Murlin Murlo) című darabot adják elő, a Vígszínház a Cseresznyéskertet játssza, a Pesti Színház pedig Heinrich von Kleist Amphitryon című darabját, amelynek 25-én, vasárnap lesz a bemutatója.

A Radnóti Színház a Jane Eyre című darabot adja elő, a Thália Színház Új Stúdiójában pedig Dürrenmatt Play Strindberg című műve látható. A Budapesti Operettszínházban a Menyasszonytánc, a Magyar Színházban a My fair lady és A csütörtöki hölgyek szerepel a műsoron.

A Magyar Televízióban kedd este Máté Gábor színművész olvassa fel a színházi világnap üzenetét. Ezt követően az m2 képernyőjén A Talizmán című zenés komédiát közvetítik a Katona József Színházból, Máté Gábor rendezésében.

4

Vidéki programok

Miskolcon a kulisszák mögé is betekinthetnek az érdeklődők, megismerkedhetnek a színház történetével, a smink- és frizurakészítés titkaival, és megtekinthetik a jelmeztárat.
Parti Nagy Lajos költő üzenetét a Játékszínben az Egy óra versek között című előadás előtt, a Nagyszínházban a Cseresznyéskert, a Csarnokban pedig a Cipolla előadása előtt olvassák fel.
A Hajmeresztő tiszaújvárosi vendégjátékán a nézők nyomtatott formában kapják kézhez a szöveget. A világnapon a Színészmúzeumban a miskolci színjátszás történetét bemutató állandó tárlat mellett Szakács Györgyi Kossuth-díjas jelmeztervező kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők.

Szekszárdon a Német Színház nyílt napot tart, reggel fél kilenctől: a látogatók megnézhetik a próbákat, az épületet, bemehetnek a különböző termekbe, megismerkedhetnek az ott dolgozókkal, bepillanthatnak a színház rejtelmeibe. Este a világnapi üzenet felolvasása után az Otelló kerestetik című darabot adják elő.

A Kecskeméti Katona József Színház Pintér Béla Társulatának Anyám orra című darabjával köszönti a világnapot. A Kecskeméti Országos Színházi Találkozó keretében, a nagyszínházban bemutatandó darabot Pintér Béla írta, rendezte, és a művész szerepel is az előadásban.

A székesfehérvári Vörösmarty Színházban kedden kulisszajárásra invitálják az érdeklődőket. Egész napos program keretében járhatják végig az érdeklődők Réczei Tamás rendező színitanodásainak "idegenvezetésével" a teátrum épületét, s ismerkedhetnek a színfalak mögötti világgal.

Szegeden, a nagyszínházban Rossini: Hamupipőke című operájának "beavató színházi" változatát láthatja két alkalommal is a közönség a színházi világnapon. A kisszínházban Nyikolaj Koljada kortárs orosz író Murlin Murlo című "végjátékát" adják elő Székhelyi József rendezésében.

Egerben kedden délelőtt az érdeklődők betekinthetnek a Verne regénye alapján készült színmű, a 80 nap alatt a Föld körül próbáiba, majd az előre bejelentkezett csoportokat a színházi szakemberek bevezetik a kulisszák mögé. Később a stúdiószínpadon Parti Nagy Lajos Ibusár című monodrámáját tekinthetik meg a nézők, a rendező, Szegvári Menyhért kommentárjával kísérve. A színházi ünnep csúcspontjaként Shakespeare A tél meséje című művét mutatja be a társulat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×