eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Drasztikusan szigorodhat a közalkalmazottak utazási kedvezménye

A Magyar Nemzet szerint megváltozhatnak a közalkalmazottak és köztisztviselők utazási kedvezményei. A lap szerint az eddigi 50 százalékos kedvezmény csak évi 12 alkalommal lenne érvényes, és hasonlóan szigorodna a helyközi buszjáratokra vonatkozó kedvezmény is.

Ma hozza nyilvánosságra Molnár Lajos egészségügyi miniszter a kórházi ágyszámok elosztásáról szóló végleges döntését - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja: a korábban jóváhagyott lista fölpuhult. Akkor még 15 kórházban szüntették volna meg az aktív ellátást, most már csak tizenkettőben. A jogszabálytervezet az ellátásszűkítésről szóló törvényben megnevezett 39 súlyponti kórház mellett oszt szerepet a megmaradó szolgáltatóknak. Az új struktúrában 16 ezer aktív gyógyító ággyal lesz kevesebb az országban, az ápolási ágyak száma viszont 9 ezerrel nő. Várhatóan mintegy 1500 orvos és körülbelül négyezer szakdolgozó veszíti el az állását a következő néhány hónap alatt.

A Magyar Nemzet szerint a diákok, nyugdíjasok, fogyatékosok mellett a közalkalmazottak és köztisztviselők utazási kedvezményei is változhatnak a jövőben. A lap szerint az eddigi 50 százalékos kedvezmény csak évi 12 alkalommal lenne érvényes, és hasonlóan szigorodna a helyközi buszjáratokra vonatkozó kedvezmény is. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a közösségi közlekedés kedvezményrendszerének átalakítását az áttekinthető, követhető struktúrával, az indokolatlan kedvezmények megszüntetésével és a bérletvásárlás ösztönzésével magyarázza.

Különösebb pánikhangulat nélkül készülnek az amerikaiak és a kanadaiak az országaikban hétvégén esedékes óraátállításra - írja az Index. A nyári időszámítást egy tavalyi kongresszusi döntés után hozták előbbre, de a számítógépeknek és a mobiltelefonoknak ezt nem mondták meg. A két kormányzat egyébként energiapolitikai okokból döntött úgy, hogy március 11-én, vagyis ezen a héten vasárnap kezdi a nyári időszámítást. Az amerikaiak 2005-ös mérésekre hivatkozva azt várják, hogy mivel több lesz a napfényes óra, kevesebb energiát használnak majd fel az állampolgárok. Mivel a világ többi, több mint 180 országa március 25-én tér át nyári időszámításra, két hétig a megszokott hat helyett öt órás lesz az időeltolódás Közép-Európa és az USA keleti partja között.

"Zöldre" vált a világ autóipara - olvasható a Világgazdaság cikkében. A tendencia sosem volt még annyira érezhető, mint a nagyközönség számára ma nyíló 77. Genfi Autószalonon. Noha természetesen nagy fogyasztású prémium modellek sorát is bemutatják a gyártók, az idei kulcsszavak az üzemanyag-takarékosság, a károsanyag-kibocsátás csökkentése, hibridautó-fejlesztés. A "zöld" járművek, az alternatív üzemanyagok iránti kirobbanó érdeklődés oka a globális felmelegedés, amely csupán a közelmúlt természeti katasztrófái miatt került a figyelem középpontjába.

Szépen nőtt tavaly az Internet-előfizetők száma, de az ezzel foglalkozó társaságok bevétele még jobban hízott - derült ki a KSH tegnap közzétett és a Napi Gazdaságban ismertetett adatokból. A Nemzeti Hírközlési Hatóság szerint ennek a jelenségnek az oka elsősorban az, hogy mind többen váltanak korszerűbb, de a réginél esetenként drágább szolgáltatásra. Néhány szakértő azonban attól tart, hogy az előfizetői számnál a korábbi dinamika már nem tartható, mivel az átvitel-technológiák kapacitása kimerülőben van, és az árak sem igazán mérséklődhetnek. A szolgáltatók ennek ellenére bíznak a növekedés folytatódásában.

A penzcentrum.hu felteszi a kérdést: sokan voltak-e már úgy, hogy egy kecsegtető banki ajánlattól elcsábulva betértek a legközelebbi bankfiókba és rögtön fel akarták venni a hitelt. Azonban ahelyett, hogy kezükbe nyomták volna a kért összeget, egy véka papírral kellett megküzdeniük. A pénzügyi portál szerint ez után gyakran előfordul, hogy a dokumentumokat elnyelte a banki fekete lyuk. Hogy mi történt velük, senki sem tudja. A penzcentrum.hu utánajárt, hogy hogyan döntik el a pénzintézetek, hogy kit engednek közel a húsos fazékhoz?

A Portfolio.hu arról ír, hogy az előzetes adatok szerint két százalékkal zsugorodott Magyarországon tavaly a beruházási tevékenység, vagyis nemhogy a választási évekre jellemző megugrás nem következett be, de az utóbbi 10 év leggyengébb eredményét produkálta a magyar gazdaság. A becslések szerint a beruházási ráta 2006-ban nem érte el a 20 százalékot, ami egy felzárkózó gazdaságban kirívóan alacsonynak számít. Ennek okairól ír a gazdasági portál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×