eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Tölgyessy: a Fidesz nem tud mit kezdeni az Orbán-kérdéssel

Tölgyessy Péter szerint akkor tudna a Fidesz választásokat nyerni, ha a szocialista párt - a balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése utánihoz hasonló - katasztrofálisan kormányozna. A politikai elemző úgy látja: Gyurcsány Ferenc helyzete jelenleg stabil.

Tölgyessy Péter úgy véli: a mostani helyzetben a szocialisták őrültek lettek volna váltani, mert a lényegét illetően más gazdaságpolitika nincs, akkor pedig kormányozzon az, aki választást nyert.

Az MSZP jobb híján felsorakozott a program mellett, és bízik abban, hogy ez a program teljesül majd - tette hozzá a politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az utcai megmozdulások erősítik Gyurcsány Ferencet

Tölgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc helyzete tökéletesen stabil, semmi realitása nincs annak, hogy középtávig változás történjen; a váltásnak csak akkor lenne értelme, ha kezelhetetlen válság alakulna ki, vagy lenne más gazdaságpolitikai alternatíva.

A Fidesz folyamatos támadásai, és az utcai megmozdulások ugyanakkor erősítik Gyurcsány Ferencet, aki erősebb, mint az őszödi beszéd után közvetlenül - húzta alá az elemző.

Legkorábban 2009-ben válthatnak a szocialisták

A volt parlamenti képviselő kitért arra is, hogy a szocialista párt hihetelen nagy nyomás alatt van, ám az MSZP-nek nagy tapasztalata van a gondok kezelésében, mint a rendszerváltozás után közvetlenül kiderült, hogy képviselőik hatalmas nyomást képesek kiállni.

A szocialisták számára a váltás lehetősége 2009 táján nyílik meg. Ha Gyurcsány Ferenc beváltja ígéretét, és olyan helyzetbe kerül a párt, ahonnan választást lehet nyerni, akkor maradhat, ha pedig nem, akkor le lehet váltani - vetítette előre az elemző.A Fidesz esélye

A legnagyobb ellenzéki pártról Tölgyessy Péter azt mondta: ha Orbán Viktor a Fidesz vezetője akar maradni, akkor az is marad.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a Fidesz nem tud mit kezdeni az Orbán-kérdéssel. A pártban nincs olyan vezető, aki Orbán Viktort akarata ellenére le tudná taszítani a párt éléről - hívta fel a figyelmet a szakember.

Az elemző szerint Orbán Viktor ugyanazon a kapun akar újra bejönni, ahol már kétszer nem sikerült.

Orbán esélye a katasztrofális kormányzás lehet

A pártelnök sok mindent próbál tanulni a választási vereségekből, de az a tapasztalat, hogy önmagában a rossz MSZP-kormányzás nem ad elég indulatot a kormányváltáshoz. Csak akkor tud a Fidesz győzni, ha katasztrofálisan kormányoznak a szocialisták.

Orbán Viktor diadalmasan térhet vissza, azzal az apró feltétellel, hogy ehhez az MSZP-nek katasztrofálisan kell kormányoznia - jelentette ki az SZDSZ egykori elnöke.

A politikai elemző kifejtette: ha jobb az MSZP helyzete, mint például közvetlenül a balatonőszödi beszéd után volt - a reformok sikere lesz ebből a szempontból döntő jelentőségű -, akkor elképzelhető, hogy a hagyományos jobboldali szavazóközönség újra kevés lesz. Az eddigi reformok viszont több tekintetben rossz irányba mentek vagy kevésnek tűnnek - mondta Tölgyessy Péter.

Kevés a lelkes közeg

Tölgyessy Péter úgy véli, hogy nem téves a nagy jobboldali gyűjtőpárt koncepciója, csakhogy amit Orbán Viktor megvalósított, az nem gyűjtőpárt, hanem egyetlen arculatra, egyetlen vezér szerepére meghatározott párt, ami egyre jobban megkövesedett.

A vezért jobboldalon határtalan lelkesedés fogadja, csakhogy ez a közeg kevés a választási győzelemhez, ráadásul erős az ellenszenv egy legalább ugyanekkora közegben. Az a kísérlet, hogy az igazán erős preferencia nélkülieket hódítsák el az MSZP-től, eddig nem sikerült, ez akkor lehet sikeres, ha elég nagy az indulat az emberekben - hangsúlyozta az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×