eur:
388.83
usd:
360.17
bux:
68177.9
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"A diktatúra tetteseinek érdekei előbbre valóak, mint az áldozatokéi"

A rendszerváltás után 16 évvel még mindig ott tartunk, hogy a diktatúra tetteseinek érdekei előbbre valóak, mint az áldozatokéi - írja a HVG-ben Ungváry Krisztián. A történész szerint az egykori állambiztonsági szervezetek iratainak nyilvánosságáról máig volt belügyesek döntenek. A két nagy párt egységfrontot alkot, amikor az állambiztonsági iratok elrejtéséről van szó - állítja Ungváry.

Az egykori állambiztonsági szervezetek iratainak nyilvánosságáról máig volt belügyesek döntenek - állítja a HVG történész szerzője. Ungváry Krisztián szerint az úgynevezett utódszervek vezetése hetven százalékban olyan személyek kezében van, akik karrierjüket a diktatúra kiszolgálóiként kezdték. Az, hogy a pártállam működtetőinek múltja csak szelektíven ismerhető meg, komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hiszen az érintettek zsarolhatóvá válnak - mutat rá a szerző. Hozzáteszi: a két legnagyobb parlamenti párt sajátos egységfrontot alkot, amikor az állambiztonsági iratok elrerbán:téséről van szó. Ungváry Krisztián szerint a rendszerváltás után 16 évvel még mindig ott tartunk, hogy a diktatúra tetteseinek érdekei előbbre valóak, mint az áldozatokéi. A történész több tartótisztet is megnevez a HVG-ben.

A Figyelő a Magyar Telekom volt elnök-vezérigazgatójával közöl exkluzív interjút. Straub Elek szerint más vállalatvezetők számára is sok tanulsággal bír majd az a folyamat, amelyen a Magyar Telekom a montenegrói vizsgálat során keresztülment. Hangsúlyozza, hogy volt cége a legutóbbi jelentés szerint 9 százalékkal növelte a forgalmát, és ez az ágazatban egyedülálló teljesítmény Európában. Montenegróval kapcsolatban pedig nem a vizsgálat a lényegi kérdés, hanem az, hogy a beruházás a részvényesek célját szolgálata - nyilatkozta Straub.Elek a Figyelőnek.

Az új többség célja egy kiváltságok nélküli erős Magyarország megteremtése lehet, s az is, hogy tisztázzák a felelősséget az ország tönkretételéért - nyilatkozta Orbán Viktor a Heti Válaszban. A Fidesz elnöke szerint Magyarországon demokrácia nélküli többpártrendszer van. Orbán Viktor hozzáteszi, hogy nem lehet az üzleti életből ellesett ötletektől vezérelve rázúdulni egy ország problémáira, mert akkor megoldás helyett káosz születik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×