eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nincs teljes körű jogi szakvizsgája az igazságügyi államtitkárnak

Nem rendelkezik teljes körű, úgynevezett jogi szakvizsgával az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára - ismerte be maga Kondorosi Ferenc, aki az utóbbi időben számos komoly szakmai felkészültséget igénylő jogi kérdésben nyilvánított véleményt.

A Népszabadságban olvasható Szonda Ipsos felmérés szerint tíz éve nem volt ilyen népszerű az MDF. Az MSZP-nek hónapok óta stabil nagyságú a szavazótábora, a Fideszé folyamatosan változó méretű, az SZDSZ és különösen az MDF támogatottsága növekedett. A felmérésből kiderül, csökkent a különbség a Fidesz és az MSZP között, az összes választókorú körében az ellenzék januári 13 százalékpontos előnye 10 százalékpontra csökkent. A szocialisták tábora az elmúlt hónapokban legfeljebb 1-2 százalékponttal módosult, a Fidesznél viszont nagyobb, 5 százalékpont körüli kilengés érzékelhető.

A Magyar Nemzet megkeresésére Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára elismerte, nem rendelkezik teljes körű, úgynevezett jogi szakvizsgával. A politikus az utóbbi időben számos komoly szakmai felkészültséget igénylő jogi kérdésben nyilvánított véleményt. A lap információi szerint jogászkörökben megdöbbenést keltett, amikor például a közszolgálati televízió egyik műsorában Kondorosi Ferenc a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletével kapcsolatban mondott véleményt. Az államtitkár úgy fogalmazott, nagyon bízik benne, hogy lesz majd olyan bíróság, amely más döntést fog hozni, mint az a bíróság, amely megszüntette a szabálysértési eljárást több, az október 23-ai tüntetésekben résztvevő ellen.

Az Index írásából kiderül, a kínai és az európai tőzsdék gyönge szereplése után hatalmas eladási hullám söpört végig az amerikai piacokon. Percek alatt csaknem 300 pontot esett a Dow Jones, a nap végére sosem látott zuhanást produkálva. Hasonló mértékű esés történt a többi irányadó indexnél is. A japán Nikkei 3,23 százalékos eséssel indított. A Forbes című amerikai gazdasági lap szerint a rosszul indult napon más, nem várt esemény is tetézte a bajt. A Dow Jones példátlan zuhanását egy számítógépes hiba okozta helyi idő szerint délután háromkor.

Nem lehet halogatni a kilencvenes évek elején készült energiapolitika felülvizsgálatát, írja a Napi Gazdaság. A lap szerint a piac mostanra jelentősen megváltozott. Felsmann Balázs, a gazdasági tárca szakállamtitkára azt mondta, az új, várhatóan egy hónapon belül nyilvánossá váló koncepció irányelvei az ellátásbiztonság, a versenyképesség és a fenntarthatóság lesznek. Az energiapiaci szereplők zöme ma már magántulajdonban van, továbbá jelentősen megváltozott a fogyasztás mennyisége és összetétele.

Nemcsak a lakosság összetétele, hanem iskolai végzettsége, így a teljes munkaerőpiac is átalakul 2021-re derül ki a Világgazdaság cikkéből. Addigra 50%-kal 1.6 millióra nő a diplomások száma. Minden régióban látványosan fog javulni a humánerőforrás minősége. Kitolódik az átlagéletkor, emelkedik a nyugdíjkorhatár és ennek nyomán nő a gazdasági aktivitás. A lap szerint 2021-re 249 ezerre csökken a munkanélküliek száma.

A Portfolio.hu írásából megtudható, hogy hangulatváltozás tapasztalható a nemzetközi tőzsdéken. Ezt elsősorban Alan Greenspan korábbi FED elnök tegnapelőtti nyilatkozata, valamint a kínai Shanghai Composite index közel 9%-os esése váltotta ki. Mindezek következtében előtérbe kerültek a geopolitikai feszültségek, például az iráni atomprogrammal kapcsolatos problémák, valamint egy afganisztáni öngyilkos merénylet. Úgy tűnik, megkezdődött az előző emelkedést követő korrekció, kérdés, mennyire fog ez hasonlítani a májusi szakadáshoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×