eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elkészült a tervezet, jöjjön a több biztosító?

Elkészítette az Egészségügyi Minisztérium a több-biztosítóról szóló jogszabály-tervezetet - értesült a Magyar Nemzet. A tárca államtitkára a múlt héten az InfoRádió kérdésére még azt mondta: munkaanyagok vannak a minisztériumban, amelyek az egy- és a több-biztosítós rendszer előnyeiről és hátrányairól szóló szakmai véleményeket tartalmazzák.

A Magyar Nemzet birtokába került törvényjavaslat szerint az üzleti biztosítók részvénytársaságként működhetnek majd.

Felszámolásuk vagy végelszámolásuk esetén a zökkenőmentes egészségügyi ellátás érdekében az ügyfelek ellátásáért az állam garanciát vállal a zártkörű részvénytársaságként működő Országos Egészségbiztosítási Pénztár útján, amely állami tulajdonban marad.

Nem tehetnek különbséget

A tervezet előírja, hogy a magánbiztosítók kötelesek szerződni a bejelentkezőkkel, és nem lehet megkülönböztetni az ügyfeleket kor, nem és egészségi állapot szerint.

Kivételt csak az jelenthet, ha a biztosítottak létszáma az adott egészségbiztosítónál elérte a kétmillió főt. Ez tehát a létszám maximuma, alapításkor a minimum: százezer fő.

A javaslatban az áll: meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy az emberek átmehessenek egyik biztosítótól a másikba.Differenciálnák a fejkvótát

A járulékokat a következőképpen osztaná fel a tárca: a Magyar Államkincstár átadná a magánbiztosítóknak az érintett lakosságra jutó forráshányadot vagy fejkvótát. A büdzsé egy olyan összeget is eljuttatna számukra, amely az eltérő egészségkockázatok kiegyenlítését fedezi.

Tehát például az a cég több pénzt kapna, amelynek ügyfelei idősebbek, tehát nagyobb kockázatot jelentenek a kiadások tekintetében.

A fejkvóta évente módosulhat a kormány, a pénzügyminiszter és az egészségügyi miniszter véleménye alapján.

Pár napja még csak munkaanyag volt

Az üzleti biztosítóknak tevékenységük megkezdésekor 200 millió forintos jegyzett tőkével kell rendelkezniük, és éves pénzügyi tervet kell készíteniük, amely tartalmazza a várható bevételeket és kiadásokat, valamint a befektetéseken elérendő hozamot.

A több-biztosítóról szóló jogszabálytervezetről az lnfoRádió már a múlt héten megkérdezte a tárca államtitkárát.

Akkor Horváth Ágnes azt mondta: munkaanyagok vannak a minisztériumban, amelyek az egy- és a több-biztosítós rendszer előnyeiről és hátrányairól szóló szakmai véleményeket tartalmazzák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×