eur:
387.28
usd:
357.13
bux:
68051.96
2024. május 23. csütörtök Dezső

Morvai-jelentés: Gyurcsány felelős a tavaly őszi rendőri brutalitásért

Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt nevezi meg elsőrendű felelősnek a 2006. szeptemberi és októberi demonstrációkhoz kapcsolódó rendőri brutalitásért a Civil Jogász Bizottság jelentése. Morvai Krisztina, a testület társelnöke szerint a kormányfő "egyértelműen instruálta a rendőrséget". A jelentés arra is rámutat, hogy a kormányellenes tüntetők "démonizálása" zajlott tavaly ősszel.

Hivatalosan csak pénteken hozzák nyilvánosságra a tavaly őszi eseményeket vizsgáló Civil Jogász Bizottság tanulmányát, melyről a testület társelnöke, Morvai Krisztina nyilatkozott a távirati irodának.

A szakember szerint az őszi események idején "Gyurcsány Ferenc egyértelműen instruálta a rendőrséget, és ehhez joga is volt. (...) Ebben önmagában nem lett volna probléma, csak nem arra kellett volna instruálni őket, hogy tömeges rendőri brutalitást kövessenek el és önkényes letartóztatásokat, hanem arra, hogy a nemzetközi emberi jogi normákat tartsák be".

A jelentés a felelősök között nevezi meg az igazságügyi és rendészeti minisztert, a kormány tagjait és a kormánypárti politikusokat is, akik nem emelték fel szavukat a rendőri akciók ellen. A tanulmány a főpolgármester felelősségére is rámutat - mondta Morvai Krisztina.

A bizottság társelnöke rámutatott: a tanulmány kiemelten foglalkozik a tömeges rendőri brutalitással, az önkényes letartóztatásokkal, a jogszabályellenesen börtönbe vetett emberek ügyével. A vizsgálat felhívja a figyelmet arra, hogy a rendőrökről hiányzott az azonosítójel, sokan közülük maszkot viseltek, a gyorsbilincs használatának módja is jogellenes volt.

Morvai Krisztina szerint a jelentés kitér arra is, hogy ősszel a kormányellenes tüntetők "démonizálása" zajlott, a békés tüntetőket és a Fideszt összemosták a "frontvonalban garázdálkodókkal".

A 120-130 oldalas jelentés összeállításakor hatvan szemtanút és áldozatot hallgattak meg, 150-200 eset írásban jutott el hozzájuk. Emellett elemezték az Országos Rendőr-főkapitányság és a rendészeti minisztérium jelentéseit, kórházi adatokat és hírügynökségi beszámolókat.

Morvai Krisztina büntetőjogász mellett a bizottság tagjai között van Völgyesi Miklós, volt legfelsőbb bírósági büntetőbíró, Szöőr Anna ügyvéd és pszichológus, Kabódi Csaba, az ELTE Büntető-eljárásjogi tanszékének vezetője, Juhász Imre jogász, Horváth Attila jogtörténész és Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd.

A jelentést pénteken egy sajtóértekezleten mutatják majd be, a tanulmány a testület honlapján is olvasható lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Növeli részesedését a Hankook a a Hanon Systemsben

Növeli részesedését a Hankook a a Hanon Systemsben

A Hankook & Company vállalatcsoport növeli részesedését a világ második legnagyobb autó hő- és energiaszabályozási technológiákkal foglalkozó cégében, a Hanon Systemsben. Az akvizíció, várhatóan még az idei év végéig befejeződik. A lépéstől a Hankook azt várja, hogy a cégcsoport a 30 legnagyobb koreai vállalat közé kerüljön - derült ki a vállalat közleményéből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×