eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

A helyettesíthető gyógyszerek nem azonosak?

Elfogadhatatlan és betegellenes a gyógyszerrendelésről szóló szabályozás a Védegylet szerint. Nemcsak az orvosok számára betarthatatlan, de a betegek is sokkal rosszabbul járhatnak.

A kormányzat korábban arról számolt be, hogy az orvosoknak az azonos hatóanyagú készítmények közül lehetőség szerint az olcsóbbat kell felírniuk.

A Védegylet munkatársa szerint azonban a tárca az egymástól teljesen eltérő készítményeket is helyettesíthetőként tartja számon.

Solymosi Tamás, a szervezet egészségügyi munkacsoportjának vezetője az InfoRádióban azt kifogásolta, hogy a tárca által kiadott úgynevezett gyógyszer-helyettesíthetőségi listán nem csak az azonos hatóanyagú készítmények szerepelnek egy kategóriában.

Mint mondta, a tárca helyettesíthetőnek tart egymástól teljesen eltérő hatóanyagú antibiotikumokat, amelyek közül az egyik támogatottsága alacsonyabb, a készítmény azonban 10 százalékban hányást okoz, míg a másik többe kerül az államnak, de korszerűbb gyógyszer.

A rendelet miatt nehéz helyzetbe kerülhetnek az orvosok is. A kormányzat ugyanis összegzi az országban felírt gyógyszerek támogatásának értékét, és abból átlagot vonnak.

Azt az orvost, aki ezt az átlagot 2 százalékkal átlépi, azt valamilyen módon büntetik. Mindezzel az a legnagyobb probléma, hogy nem lehet tudni, hogy mi lesz az átlag, azaz az orvos nem tudja, mihez kell tartania magát - állítja a Védegylet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Balla Eszter: a Kaszás Attila-díj a közösségformáló munkámat is elismeri

Balla Eszter: a Kaszás Attila-díj a közösségformáló munkámat is elismeri

Váratlanul érte és nagy megtiszteltetésként éli meg, hogy a Kaszás Attila-díj idei elismertje lehet - mondta az InfoRádiónak Balla Eszter. A színművész a jó hangulatú közösségi létezés fontosságáról is beszélt, mert szerinte ez szorosan hozzátartozik a 2007-ben elhunyt színészről elnevezett díj szellemiségéhez.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×