eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

A gyerekektől is beszednék a vizitdíjat a háziorvosok egyes esetekben

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete azt javasolja, hogy ha a 18 évesnél fiatalabb beteg nem a saját háziorvosát keresi fel, beutaló nélkül megy szakrendelésre, vagy indokolatlanul kér sürgősségi ellátást, ugyanannyit fizessen, mint a nagykorúak.

Az egyesület elnöke az InfoRádióban elmondta: javasolják a vizitdíjjal kapcsolatos szabályozás néhány ponton való módosítását.

A jogszabály szerint 600 forintot kell fizetni, ha valaki nem a saját háziorvosát keresi fel, illetve beutaló nélkül megy szakrendelésre. Ha egy felnőtt nem indokolt esetben megy ügyeletre, azért 1000 forintot kell fizetnie. A 18 éven aluliak mindez alól mentesülnek.

Huszár András szerint a problémák közül a legfontosabb az ügyeletek indokolatlan igénybe vétele, nagyon sok az indokolatlan házhoz hívás.

Sok fiatalkorú fordul nem a bejelentett háziorvosához, és pillanatnyilag a 18 évnél fiatalabbak sok szakrendelést beutaló nélkül vehetnek igénybe.

Ezeknek a gyermekeknek a vizitdíj-mentességét nem tudjuk igazából helyeselni - hangsúlyozta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Huszár András elmondta: családpolitikai szempontból egyetértettek a 18 év alattiak vizitdíj-mentességével, az előbb említettek azonban olyan szakmai anomáliák, amelyeket ki kellene küszöbölni, mert ilyen körülmények között csorbát szenved a gyermekek megfelelő ellátása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×