eur:
385.36
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Nem lesz sztrájk a közszférában

Elmarad a közszolgálati dolgozók február 21-ére meghirdetett kétórás figyelmezető sztrájkja, mert a szakszervezetek megállapodtak a kormánnyal arról, hogy a közszférában dolgozók keresete 2007-ben az inflációt követően, 6,65 százalékkal nő.

Ez a központi költségvetésben bruttó 70 milliárd forint kiadást jelent - mondta Fehér József a Magyar Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezetének főtitkára.

Emlékeztetett arra, hogy az sztrájkbizottság eredeti követelése 6,75 százalék volt. Hozzátette: a munkabeszüntetés okafogyottá vált, ezért a sztrájkbizottság a február 21-re meghirdetett figyelmeztető sztrájkot lemondja.

Elmondta azt is, hogy a kormány eredetileg nem akarta emelni a közszolgálati dolgozók bérét idén. A szakszervezeti vezető szerint azonban később a kabinet belátta, hogy 750 ezer ember nem szenvedhet el két éven keresztül reálkereset-csökkenést.

Hozzátette: a dolgozók bérének reálértéke így is csökken, hiszen az emelés csak az inflációt kompenzálja, a járulékemelést nem. A megszorítások azonban így mégsem rónak aránytalanul nagy terhet a közszféra dolgozóira.

Az érdekképviseletek abban is megállapodtak a kormánnyal, hogy 2009-től ismét decemberben kapják meg a közszolgák a 13. havi fizetésüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×