eur:
385.59
usd:
354.71
bux:
68349.53
2024. május 21. kedd Konstantin

Az orvosok megdöbbenéssel fogadták az OPNI feldarabolását

Az Lipót-központként ismert Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben megdöbbenéssel fogadták azt a miniszteri döntést, miszerint az intézmény három különböző helyre, a Semmelweis Egyetemre, az Amerikai úti Idegsebészeti Intézetbe, illetve a Nyírő Gyula Kórházba költözne át. A véleményüket megfogalmazó orvosok szakmai képtelenségnek tartják a darabolást.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet név nélkül nyilatkozó munkatársai egyöntetűen abszurdnak és értelmetlennek minősítették az intézmény három részre darabolását.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter összehívta a 15 országos egészségügyi intézet főigazgatóját, és közölte: a Svábhegyi Gyermekkórháznak és az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek ki kell költöznie jelenlegi épületéből.

Az utóbbi várhatóan három intézménybe költözik: a Semmelweis Egyetemre, az Amerikai úti Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetbe és a Nyírő Gyula Kórházba.

A Lipót-központ szakorvosai képtelenségnek tartják, hogy egy sok évtized alatt kialakított, a klinikai színvonallal azonos és komplex ellátást nyújtó pszichiátriai és neurológiai intézményt "szétverjenek".

Az Amerikai úti Idegsebészetre költözéssel kapcsolatban többen kifejtették, hogy ott még szűkített ágyszámmal sem férne el például a neurológia, és ami még rosszabb, egy jó színvonalú országos intézményt kellene - ahogy fogalmaztak - lenullázni az áthelyezés miatt, és a diagnosztikai eszközöknek is "csupán a fele" mozdítható.

Valamivel reményt keltőbb visszhangja van a II. kerületi közgyűlés döntésének, amely szerint a Lipót-központ egész területét átépítési tilalom védi a kerületi szabályozási terv megszületéséig.

Láng Zsolt polgármester ezzel szeretné elejét venni a potenciális befektetők korai tervezgetéseinek.

A Lipót-központ gazdaságilag nincs rossz helyzetben. Az intézet kápolnáját több mint 10 millió forintért adományokból és pályázati pénzekből hozták rendbe alapítványi gyűjtéssel, és a szentély heteken belül 80 százalékban elkészül.

A továbblépést azonban lehetetlenné teszi, hogy a 139 éves épület sorsa háromnegyed éve bizonytalan, benne a világszínvonalú kutatással, ellátással vagy például az immár 30 éves Epilepszia Központtal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×