eur:
389.31
usd:
362.04
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Századvég: elfogyott a Gyurcsány-kormány társadalmi támogatottsága

Kormányváltást akar a többség - derül ki a Századvég és a Forsense közös februári felméréséből. A válaszadók zöme a Kossuth téri kordont, de annak fideszes elbontását is jogszerűtlennek tartja - mondta el Gazsó Tibor az InfoRádióban. A Századvég Politikai Elemzések Központjának kutatási igazgatója hozzátette: gyenge az értékelése Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédének.

Milyen eredményt hozott a Századvég és a Forsense közös februári felmérése a Fidesz Kossuth téri kordonbontásáról?

A többség, vagyis a megkérdezettek 53 százaléka ellenzi a Fidesz akcióját,  38 százaléka támogatja. A bizonytalan szavazók közel kétharmada nem értett egyet a polgári engedetlenségi akcióval. A többség ugyanakkor a Kossuth téri kordon létével sem ért egyet, így megállapítható, hogy azok a politikai üzenetek találtak támogatásra, amelyek szerint jogon kívüli cselekményeket nem lehet elfogadni, de a kordon léte sem jogszerű.

Milyen a megítélése Gyurcsány Ferenc parlamenti évértékelő beszédének?

Ez egy nagyon gyengén sikerült beszéd volt, és rettenetesen gyenge az értékelése. Csak a megkérdezettek egy-két százaléka tudott bármilyen témát visszaadni az elhangzottakból azok közül, akik egészében vagy részben követték a beszédet. Kivételnek csupán a média által felkapott javaslat számít, miszerint internetes ellátottsága lesz minden kórházi szobának, ami nyilvánvalóan egy vicc. Nem emlékeznek arra, hogy mi hangzott el.

Hogyan változott a két nagy párt támogatottsága?


A februári adatfelvétel rendkívül nagy Fidesz-előnyt jelez. A mandátumbecslések szerint ez a támogatottság kétharmados többséges eredményezhetne a Fidesz számára. Az ellenzéki párt az összes megkérdezett körében nyolc, a biztos pártválasztóknál pedig tizenhat százalékponttal vezet az MSZP előtt. Ez az utcahossznyi előny nem változott szignifikánsan január óta.

Hogyan változott a politikai elit megítélése?


Korábban is nagy volt a kormánnyal szembeni elégedetlenség, de a többség még amellett volt, hogy inkább maradjon a jelenlegi kabinet. A folyamat azonban februárban megváltozott, és a relatív többség már kormányváltást akar. Ez azt jelzi, hogy a Gyurcsány-kormány mögül elfogyott a többségi társadalmi támogatottság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×