eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Gyurcsány: a kartellek 100 milliárdnyi veszteséget okoztak

A Gazdasági Versenyhivatal pénteki konferenciája kapcsán a kartellekről ír blogjában a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint a piaci szereplők összejátszása az ezredforduló óta mintegy 100 milliárd forint veszteséget okoztak a vevőknek, köztük a költségvetésnek.

A Gazdasági Versenyhivatal pénteki tematikus konferenciája előtt a kartellek káros hatásairól elmélkedik Gyurcsány Ferenc a blogjában. A miniszterelnök azt írja:

"A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kartellezés során a piaci árhoz képest 10-48 százalékkal növekednek az árak. Magyarországon is meglehetősen sok kartellezésre vonatkozó ügy került napvilágra az elmúlt időszakban. Mértéktartó feltételezések szerint az elmúlt hat évben nagyjából 100 milliárd forintnyi veszteséget okozhattak a vevőknek, köztük természetesen az adófizetőknek, valamint a költségvetésnek.

A kartellezés különösen jellemző az útépítés területén. Ennek megtörésére tett kísérlet mostanra eredménnyel járt, 30-40 százalékkal csökkentve az építési árakat. De tévedünk, ha azt gondolnánk, hogy ez kizárólag magyarországi jelenség. Nagy-Britanniában az Umbro és a Manchester United állapodott meg korábban arról, hogy nem adják egy bizonyos árnál olcsóbban a különböző futball emléktárgyakat. Svédországban például aszfaltkartellre akadtak. (...)

Miniszterelnökségem első percétől határozottan támogatom a Gazdasági Versenyhivatalt és elnökét, hogy valamennyi rendelkezésre álló eszközzel lépjen fel a tisztességtelen piaci magatartással szemben. Ne engedjék magukat befolyásolni, és ha kell, a meglévő jogszabályok további pontosításával, módosításával tegyük még erősebbé, hatékonyabbá a Gazdasági Versenyhivatalt. Csak erős és tekintélyes verseny-felügyeleti tevékenység segíthet nekünk, vevőknek, adófizetőknek abban, hogy semmiért ne kelljen többet fizetnünk, mint amekkora értéket a szolgáltatás vagy az áru képvisel."

A teljes bejegyzést elolvashatja itt!

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×